Facebook Pixel

Росія має готові сценарії застосування ядерної зброї — Financial Times

Росія має готові сценарії застосування ядерної зброї — Financial Times

Росія має готові сценарії застосування ядерної зброї — Financial Times

Поріг застосування росією тактичної ядерної зброї нижчий, ніж офіційно заявляє влада рф. Це випливає з матеріалів російських військових, які отримала газета Financial Times.

Журналісти видання отримали від джерел на Заході 29 таємних документів, підготовлених у 2008-2014 роках. Це сценарії військових ігор та презентації для офіцерів ВМФ, в яких описані принципи застосування ядерної зброї.

За словами експертів, які перевіряли документи, секретні документи, з якими ознайомилася Financial Times, вони актуальні для сучасної російської військової доктрини.

Quote«Це перший випадок, коли ми бачимо подібні документи у відкритому доступі. Вони показують, що оперативний поріг для використання ядерної зброї досить низький, якщо бажаного результату не можна досягти звичайними засобами», — сказав Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Карнегі росії в Берліні.

Критерії потенційної ядерної відповіді варіюються від ворожого вторгнення на територію росії до більш конкретних тригерів, таких як знищення 20% російських стратегічних підводних човнів з балістичними ракетами, 30% атомних субмарин, три крейсери, три аеродроми або за умови, що по основних і резервних берегових командних центрах завдадуть одночасного удару.

За словами Джека Вотлінга, старшого наукового співробітника британського Королівського інституту оборонних досліджень, отримані журналістами матеріали покликані підготувати російські підрозділи до ситуацій, в яких країна може застосувати ядерну зброю, а не скласти звід правил для її застосування. За його словами, для використання ядерної зброї буде необхідне політичне рішення.

Російська тактична ядерна зброя, яку можна доставляти ракетами наземного або морського базування чи з літаків, призначена для обмеженого використання на полі бою в Європі та Азії, на відміну від стратегічної зброї, націленої на США. Сучасні тактичні боєголовки все ще можуть вивільняти значно більше енергії, ніж зброя, скинута на Нагасакі та Хіросіму в 1945 році.

Навчальні матеріали, які потрапили до FT, показують, що Східний військовий округ Росії відпрацьовував кілька сценаріїв, які зображували китайське вторгнення.

Навчання пропонують уявлення про те, що росія розглядає свій ядерний арсенал як наріжний камінь своєї оборонної політики — і як вона тренує свої сили, щоб мати змогу завдати першого ядерного удару в певних умовах на полі бою.

В одному з навчань, які окреслюють гіпотетичну атаку Китаю, зазначається, що росія, названа «Північною Федерацією» для цілей військової гри, може відповісти тактичним ядерним ударом, щоб зупинити «Південь» від просування другої хвилі сил вторгнення.

Quote«Наказ віддав головнокомандувач». . . застосувати ядерну зброю . . . у разі розгортання противником підрозділів другого ешелону і загрози подальшого наступу Півдня в напрямку головного удару», — йдеться в документі.

Міністерство закордонних справ Китаю заперечило наявність будь-яких підстав для підозр москви.

Quote«Договір про добросусідство, дружбу і співробітництво між Китаєм і росією юридично закріпив концепцію вічної дружби і неворожнечі між двома країнами. «Теорія загроз» не має ринку в Китаї та росії», — сказав речник китайського МЗС.
Quote«Головне, щоб поріг застосування ядерної зброї був абсолютно прозорим і прописаний у доктрині. Що стосується згаданих документів, то ми дуже сумніваємося в їх автентичності», — заявив прессекретар путіна пєсков.

Російська влада вважає, що ядерний удар по Україні, найімовірніше, призведе до ескалації конфлікту і до прямого втручання США або Великої Британії, а «це останнє, чого хоче Путін», впевнений ексспівробітник НАТО і Міністерства оборони США Вільям Альберк.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉