Facebook Pixel

Підприємці України трохи оптимістичніше дивляться на перспективи бізнесу в лютому 2024

У лютому 2024 року індекс очікувань ділової активності зріс до 47,5 з 41,0 у січні. Українські підприємці пом’якшили негативні очікування від ведення бізнесу. Такі дані повідомили у НБУ

Quote«Водночас високі безпекові ризики, затримка зовнішнього фінансування, блокування кордону, слабкий інвестиційний попит, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонне послаблення економічної діяльності на початку року продовжували стримувати економічну активність підприємств та негативно вплинули на їхні очікування», – зазначили у НБУ.

Як оцінюють свою діяльність підприємці торгівлі у лютому 2024

Підприємства торгівлі єдині серед інших секторів позитивно оцінили свою ділову активність. Секторальний індекс у лютому зріс до 50,1 з 38,9 у січні. Причини: зниження інфляційного тиску, стійкість валютного ринку та сталий споживчий попит.

Торговельні компанії прогнозують збільшення обсягів товарообороту та закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо залишків товарів для продажу.

Через збільшення витрат на логістику через блокування кордону респонденти очікують збільшення цін на товари для продажу. Водночас вони послабили оцінки зменшення торговельної маржі.

Як оцінюють свою діяльність підприємства промисловості у лютому 2024

Підприємства промисловості хоч і пом’якшили песимістичні очікування щодо своєї економічної діяльності, але вони все ще лишаються низькими. екторальний індекс у лютому зріс до 48,3 з 43,7 у січні. Причини: високі безпекові ризики та проблеми з логістикою через блокування кордону.

На відміну від попереднього місяця респонденти прогнозують зростання обсягів виготовленої продукції. Це стосується як нових замовлень, зокрема експортних, так залишків готової продукції.

Промисловці прогнозують повільніше здорожчання продукції власного виробництва через помірне зростання цін на сировину та матеріали.

Як оцінюють свою діяльність підприємці сфери послуг у лютому 2024

Підприємства сфери послуг також пом’якшили, але зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив. Секторальний індекс зріс до 45,3 порівняно з 40,4 у січні. Причини: посилення безпекових ризиків, збільшення витрат на логістику та слабкий попит.

Респонденти очікують на повільніше зменшення обсягів нових замовлень, а також прогнозують уповільнення темпів зростання як закупівельних цін, так і вартості власної продукції та послуг.

Як оцінюють свою діяльність будівельні підприємства у лютому 2024

Підприємства будівництва п’ятий місяць поспіль надають найпесимістичніші серед опитаних секторів оцінки економічних результатів своєї діяльності. Секторальний індекс зріс до 43,7 порівняно з 31,9 у січні. Причини: сезонне послаблення економічної активності, слабкий інвестиційний попит та значний дефіцит кваліфікованих кадрів.

Респонденти значно послабили негативні оцінки щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів. Також будівельники пом’якшили песимістичні оцінки щодо доступності підрядників, водночас не прогнозували змін у обсягах придбання їхніх послуг.

Будівельники незначно послабили очікування щодо зростання закупівельних цін, а щодо здорожчання власної продукції – залишили на високому рівні.

Довідково: НБУ провів щомісячне опитування підприємств з 5-22 лютого 2024-го. У опитуванні взяли участь 448 підприємств. Серед них 45,3% – компанії промисловості, 28,3% – сфери послуг, 21,7% – торгівлі, 4,7% – будівництва; 33,5% респондентів – великі підприємства, 28,1% – середні, 38,4% – малі.

Як підприємці України оцінюють перспективи бізнесу в лютому 2024. Джерело: НБУ

Як підприємці України оцінюють перспективи бізнесу в лютому 2024. Джерело: НБУ


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉