Facebook Pixel

Як отримати кредит на утеплення за держпрограмою «Енергодім»

Мешканці багатоквартирних будинків можуть заощадити до 50% вартості опалення за програмою «Енергодім». ОСББ-учасники програми можуть отримати беззаставний кредит без початкового внеску під 16% на 5 років. За програмою можна замінити вікна і двері у спільному просторі будинку, встановити теплові пункти і теплоізоляцію трубопроводів. Про це розповів директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк.

Quote«ОСББ може отримати компенсацію до 70% витрат лише після проведення енергомодернізації. Навряд чи будь-яке об’єднання співвласників будинку має достатню суму, щоб провести енергомодернізацію, а вже потім розраховувати на часткову компенсацію витрат. Почати роботи можна вже наступного дня після отримання коштів. А компенсаторні програми від органів місцевої влади зменшують відсоткове навантаження на позичальника», — зазначив голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

Як ОСББ отримати кредит на утеплення:

  1. ОСББ має подати витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будівлі та фотофіксацію того, що потребує утеплення.
  2. Після завершення робіт треба подати відповідну заявку. А також копії актів приймання виконаних будівельних робіт, енергетичний сертифікат будівлі (зроблений після реалізації заходів), звіт за результатами перевірки проєкту, фотофіксацією роботи і паспорт обладнання.
  3. Фонд компенсує ОСББ 40% вартості проєктів (але не більше 2 млн грн).

Що відомо про програму «Енергодім»

Програма «Енергодім» частково фінансується Фондом енергоефективності.

Для прикладу, ОСББ в Миколаєві завершило роботи за програмою вартістю 12,9 млн грн, з яких понад 9 млн грн — це грант від Фонду. Річна економія на опаленні однієї квартири – 6 тис. грн.

ОСББ у Рівному утеплило будинок за 2,1 млн грн (від Фонду — 1,1 млн грн), зекономивши на опаленні кожної квартири 10,5 тис. грн на рік.

З початку повномасштабної війни банки заморозили кредитування ОСББ і призупинили приймання заявок на програму «Енергодім» за двома пакетами, у межах яких компенсувалося від 50% до 70% вартості проєктів. Зараз програма відновлена за спрощеним пакетом «А», пояснив Єгор Фаренюк.

Quote«Схожі компенсаторні, партнерські угоди планується укласти з місцевими адміністраціями Миколаєва, Вінниці, Івано-Франківська, Одеси, Рівного та інших міст. До кінця року ми плануємо понад 8 таких угод», — підкреслив банкір Мамедов.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉