Facebook Pixel

Зеленський їде у Вашингтон: про що говоритиме з Байденом

Президент Володимир Зеленський вирушив до США. Це його перший закордонний візит за вже понад 300 днів російсько-української війни.

Глава держави розповів, що під час візиту до Вашингтона зустрінеться зі своїм колегою Джо Байденом, виступить перед Конгресом США, а також проведе декілька двосторонніх зустрічей.

У Білому домі зазначили, що український і американський лідери обговорюватимуть ситуацію на полі бою, питання посилення санкцій і продовження надання військової допомоги Україні.

В адміністрації Байдена вкотре наголосили, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно. Візит Зеленського до Вашингтона Білий дім назвав «сигналом Путіну».

Окрім того, в адміністрації президента США підтвердили оголошення Байденом нового пакета військової допомоги Україні на суму $2 млрд. Він включатиме зенітний ракетний комплекс Patriot. Користуватися ним українських військових навчать у третій країні.

Як пише CNN, візит українського президента до Вашингтона триватиме лише кілька годин, проте стане «знаменним моментом за 10 місяців після початку війни рф в Україні». Уперше Байден заговорив про перспективу візиту Зеленського до США під час телефонної розмови з українським лідером 11 грудня. Тиждень тому було направлено офіційне запрошення, яке глава держави прийняв. Остаточно поїздку було підтверджено в неділю, 18 грудня.

Американський чиновник, з яким спілкувався телеканал, наголосив на численних безпекових моментах, які необхідно було врахувати для здійснення візиту. «Немає математичної формули для вибору правильного дня для президента Зеленського, щоб здійснити свою першу поїздку з країни», — сказав він і додав, що дії росії не змогли б утримати ані США, ані Зеленського від ухвалення рішення про поїздку.

Контекст. Водночас Байден до Києва їхати поки що не збирається. Про це виданню Politico розповіли джерела в Білому домі. Ключова причина — загроза безпеці.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉