Facebook Pixel

Autostrada запустила у роботу водогін «Запоріжжя — Томаківка — Марганець»

17 червня стало відомо, що магістральний водогін «Запоріжжя — Томаківка — Марганець» почав подавати питну воду споживачам. Його почали будувати після підриву Каховської ГЕС росіянами.

Про це пише засновник Autostrada Максим Шкіль.

Quote«Вода вже подається із Запоріжжя на насосно-фільтрувальну станцію у Марганець (перша гілка), де вона очищується та розходиться до споживачів — у Марганецьку, Мирівську, Широківську, Томаківську громаду. Друга гілка забезпечуватиме водою Нікополь, Покровське та Червоногригорівку (Дніпропетровщина)», — йдеться у повідомленні.

Будівництво, за словами Максима Шкіля, завершилося ще наприкінці лютого. Більше трьох місяців довелося чекати визначення балансоутримувача об’єкта та на забезпечення його постійною напругою.

Що відомо про водогін «Запоріжжя Томаківка Марганець»

Протяжність мережі — 77,9 км. Проєктна потужність водогону — 150 000 м3 води за добу. Він складається з 6 водопровідних насосних станцій. Для забезпечення електропостачання ВНС водогону споруджено загалом 26-кілометрову основну та резервну лінії електропостачання мереж 6кВ та 35кВ. На кожній підстанції встановлено по 2 дизель-генератори потужністю до 1 МВт.

Труби водогону створені з армованого скловолокном поліефіру, які витримують тиск до 26 атмосфер. Більшість із них схована під землю.

Фото: водогін «Запоріжжя Томаківка Марганець»

Підстанція, вид ззовні

Підстанція, вид ззовні

Підстанція, вид зверху

Підстанція, вид зверху

Насосна станція

Насосна станція

Підстанція, вид ззовні Thumb Підстанція, вид зверху Thumb Насосна станція Thumb

Нагадаємо, що 7 червня 2023 року Кабмін виділив 1,5 млрд грн для будівництва нових магістральних водогонів для забезпечення Кривого Рогу, Нікополя та Марганця питною водою. Області також забезпечені спеціалізованою технікою для підвезення води та системами доочищення. 4 липня Держагентство з відновлення заявило про початок будівництва магістральних водогонів для областей, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Однак підсумкова ціна зросла до 13,5 млрд грн.

Будівництвом водогону займалися фірми соратника Труханова Юрія Шумахера ТОВ «Ростдорстрой», компанія Autostrada та ТОВ «Автомагістраль-Південь».

7 травня компанія «Автомагістраль-Південь» повідомила про завершення будівництва магістрального водогону, який призначений для забезпечення питною водою Кривого Рогу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉