Facebook Pixel

Уночі Запорізька АЕС втратила живлення від основної лінії 750 кВ — «Енергоатом»

Вночі Запорізька АЕС втратила живлення від основної лінії 750 кВ — Енергоатом

Вночі Запорізька АЕС втратила живлення від основної лінії 750 кВ — Енергоатом

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Про це повідомила пресслужба «Енергоатому».

Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення — блекаутом.

Quote«У разі цього сценарію головну загрозу ядерній і радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», — йдеться в повідомленні.

За повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції».

Quote«У цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів», — зазначив т.в.о. виконавчого директора з виробництва та ремонтів ДП «НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблоку.

В «Енергоатомі» наголошують: подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним і непідготовленим окупаційним керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну й радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом» із подальшим приведенням станції в нормальний режим експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉