Facebook Pixel

Визнання Росією терористів на Донбасі: що пишуть світові ЗМІ про рішення Путіна

Світові ЗМІ не могли оминути увагою вчорашню промову російського президента Володимира Путіна, а також визнання незалежності самопроголошених «ЛДНР».

Британська The Guardian наголосила, що промова Путіна, звернена, як він сказав, до «братнього народу», була сповнена «утробної люті».

Quote«У своїх незв'язних ремарках Путін засудив рішення України піти від свого радянського минулого, представивши фактичне розчленування (країни – The Page) як покарання з його боку», – йдеться в тексті.

Агентство AP вважає, що рішення Путіна «схоже, зруйнувало останні слабкі надії на відвернення масштабного конфлікту у Європі, який може призвести до масових жертв, браку енергії на континенті та економічного хаосу в усьому світі».

Time написав, що Європу нині «охопив страх війни».

Quote«Вторгнення знаменувало б собою критичне протистояння між США та Росією — двома країнами, що мають найбільші у світі ядерні арсенали. Путін успішно втягнув Байдена в необхідність реагувати на серію ескалацій… відволікаючи від інших дипломатичних пріоритетів і підвищуючи політичні ставки для американського президента. Байден неодноразово заявляв, що не має наміру втягувати збройні сили США в ще одну війну за кордоном», — пише видання.

Німецьке видання Spiegel назвало заяви Путіна «безумними». У докладному розборі промови російського лідера автори матеріалу дійшли трьох головних висновків:

  • Путін говорив тільки про Донбас, до інших частин України в нього претензій немає (навіть у своєму історичному екскурсі він утримався від натяків на подальші зазіхання на нібито «історично російські» території, наприклад на південному сході України);
  • визнання незалежності «ЛДНР» є лише попереднім етапом приєднання цих територій до РФ (щодо цього пункту у видання є два варіанти: або сценарій Криму, або Південної Осетії та Абхазії, які до складу РФ із 2008 року так і не увійшли);
  • визнання так званих республік ОРДЛО було давно заплановано (підтвердженням цього є слова російського прем'єра Михайла Мішустіна: «Ми довго готувалися до ймовірної реакції на визнання «ЛНР» і «ДНР»).

Контекст. Нагадаємо: ввечері 21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання незалежності так званих «ДНР» і «ЛНР». Четвертий пункт в обох указах передбачає здійснення Росією функцій щодо «підтримання миру» на їхній території — іншими словами, направлення туди російських військ.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉