Facebook Pixel

Повернення 30 тис. грн військовим заблоковано. Що сталося?

До Верховної Ради 11 квітня 2023 року внесли постанову № 8312-П, яка блокує повернення доплат у розмірі 30 тис. грн військовим, поліцейським і посадовим особам служби цивільного захисту.

Її ініціатор — нардеп від фракції «Голос», секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль. Наразі текст постанови відсутній на сайті парламенту.

Постанова 8312-П блокує повернення доплат у 30 тис. грн військовослужбовцям, поліцейським і посадовим особам служби цивільного захисту. Її ініціатор — нардеп від фракції «Голос», секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Постанова 8312-П блокує повернення доплат у 30 тис. грн військовослужбовцям, поліцейським і посадовим особам служби цивільного захисту. Її ініціатор — нардеп від фракції «Голос», секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Допоки її не розгляне Рада, спікер не має права підписувати законопроєкт № 8312, за який парламентарії проголосували 10 квітня. А цього найближчими тижнями не відбудеться через графік засідання Ради.

Quote«Тепер підписання закону головою ВР заблоковано, і треба чекати наступного засідання Ради в травні, на яке винесуть цю постанову», — зазначив народний депутат Володимир Ар'єв.

Щоправда, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує перевести дискусію навколо повернення або не повернення доплат військовим у конструктивну площину.

Quote«Авторам пропозиції, не чекаючи розгляду блокувальної постанови Володимира Цабаля, подати відповідні збалансовані зміни до закону про бюджет-2023, передбачивши джерела фінансування не у вигляді 2,5 млрд зі 150 необхідних, а в повному, передбаченому елементарними правилами математики обсязі», – написав він.

Популістський підхід до повернення додаткових виплат військовим може призвести до девальвації та інфляції, вважає виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський:

Quote«28 лютого 2022 року невідомо навіщо уряд у гарячці перших днів війни без будь-якого аналізу ухвалює рішення про доплату 30К на місяць усім військовим і силовикам. З літа минулого року, коли це вже призводить до девальвації гривні й додаткового стрибка цін, тишком-нишком уряд адмінськими методами потроху прибирає цю розкіш, на яку під час війни немає грошей», — зазначає він.

Контекст. Міноборони з 1 лютого 2023 року скасувало додаткову доплату в розмірі 30 тис. грн військовим.

З лютого виплати військовим в Україні стали диференційованими. Суми залежать від районів перебування та складності бойових завдань. Тим, хто на передовій, залишили 100 тис. грн винагороди, як і для сімей полонених і зниклих безвісти.

Водночас мінімальну зарплату для ЗСУ, НГУ та ДПСУ збільшили до 20,1 тис. грн, для ДСНС і Нацполіції — до 17 тис. грн.

Скорочення виплат викликало бурхливе обговорення в суспільстві.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉