Facebook Pixel

Росія збрехала, коли звинуватила Україну в обстрілі HIMARS колонії в Оленівці – ООН

Колонія в Оленівці  29 липня 2022 року

Колонія в Оленівці 29 липня 2022 року

За рік після трагічного вбивства щонайменше 50 українських військовополонених у виправній колонії в Оленівці правосуддя все ще не досягнуто, заявив глава ООН із прав людини Фолькер Тюрк.

Quote«Військовополонені, які отримали поранення або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей заслуговують на те, щоб правда була відома, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність», – сказав він.

Російська федерація не надала ані задовільних гарантій щодо безпечного доступу Організації Об’єднаних Націй для відвідування конкретного місця, ані задовольнила загальні запити Управління ООН із прав людини на доступ до територій України, що перебувають під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації.

Хоча точні обставини теракту в ніч із 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез’ясованими, за словами Фолькера Тюрка, доступна інформація дає змогу Управлінню зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS. На цьому етапі неможливо встановити ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, звідки міг бути зроблений постріл.

Quote«Військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом. Смерть або серйозні поранення військовополонених мають супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням із боку держави, яка тримає в полоні. Будь-яка підозра в злочинній поведінці має бути оперативно, ретельно, незалежно, неупереджено та прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності», – додав Тюрк.

У січні 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати місію щодо встановлення фактів теракту в Оленівці через неможливість доправити експертів до місця події.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉