Facebook Pixel

Воррен Баффет призначив наступника у своєму холдингу Berkshire Hathaway

Уоррен Баффет на випадок своєї відставки з посади гендиректора холдингової компанії Berkshire Hathaway призначив наступником чинного віцепрезидента компанії Грега Абеля.

«Директори згодні з тим, що якби зі мною щось сталося сьогодні ввечері, то Грег буде тим, хто візьме все на себе завтра вранці», — заявив Баффет, передає CNBC.

Грегу Абелю 58 років, і наразі він керує Berkshire Hathaway Energy, яка є великим постачальником електроенергії в США. Іншим кандидатом був 69-річний керівник страхового бізнесу Аджіт Джайн.

Одним із чинників, який сприяв ухваленню рішення на користь Абеля, Баффет назвав вік.

«Значення має висока ймовірність того, що він зможе керувати компанією і зберегти нашу культуру впродовж 20 років», — заявив Баффет. «У цьому світі багато розумних людей, але деякі з них роблять дуже дурні речі. Він розумний хлопець, який ніколи не зробить дурниць», — додав глава Berkshire Hathaway.

Обговорюючи бізнес-модель компанії на зборах акціонерів Berkshire, віцеголова холдингу Чарлі Мангер заявив, що «Грег збереже культуру».

Berkshire Hathaway складається з понад 60 компаній у різних галузях, як-от страхування, інвестиції, виробництво й торгівля меблями, ювелірними виробами, одягом і продовольством. Холдинг також володіє акціями майже 30 компаній, зокрема Apple, CocaCola, Visa, Amazon. Активи холдингу перевищують $600 млрд. Прибуток за підсумками 2020 року склав $45,2 млрд (- 48%).

Контекст. Кандидатура наступника обговорюється в Berkshire Hathaway з 2006 року за ініціативою самого Баффета. До відходу з компанії у 2011 році інвестори називали наступником Девіда Сокола, екскерівника Berkshire Hathaway Energy.

Довідка. Грег Абель починав кар'єру у фінансах у PWC, потім працював у компанії геотермальної енергії CalEnergy та в MidAmerican Energy. У Berkshire Hathaway він потрапив у 2000 році, коли холдинг Баффета викупив енергетичну компанію MidAmerican Energy (тепер — Berkshire Hathaway Energy).

У 2008 році Абель став генеральним директором Berkshire Hathaway Energy і обіймав цю посаду до призначення віцепрезидентом Berkshire Hathaway у 2018 році. На таку кар'єру пішло 25 років.

В останні три роки його зарплата становила $16 млн. Крім того, у 2019 і 2020 роках він отримав премії в розмірі $3 млн, а 2018 року — $2 млн. Водночас Баффет заробляє тільки $100 тис. на рік.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉