Facebook Pixel

Українським біженцям не треба подавати податкову декларацію за 2022 рік — Гетманцев

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев пояснив, чи є необхідність подавати податкові декларації українським біженцям.

За його словами, подавати декларації мають лише податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається п.14.1.213 ПК, згідно з яким статус резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно.

Першим критерієм є місце проживання, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) – громадянство.

Отже, громадянин України не мусить подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

Quote«Однак у законі не написано, що, згідно із законопроєктом № 7632, який із високою ймовірністю буде ухвалений ВР у першій декаді квітня, резидент України, який отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, звільняється від обов'язку надання декларації. Виплати від іноземних держав нашим біженцям ми звільнили від оподаткування раніше», – пояснив депутат.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉