Facebook Pixel

Гетманцев: уряду не треба було змінювати алгоритм електронного адміністрування ПДВ восени 2022 року

Зміна алгоритму електронного адміністрування ПДВ під час війни мала ефект, протилежний тому, на який могли розраховувати в уряді, коли 12 жовтня 2022 року Кабмін затвердив постанову № 1154 про зміни в порядку реєстрації податкових накладних.

Quote«Не треба було робити цього восени 2022 року під час обстрілів енергетичної інфраструктури та скрутної ситуації в бізнесі. Фіскальна вигода для держави від блокування накладних є неспівмірною з додатковим навантаженням на бізнес», — так на питання The Page про ефект від постанови № 1154 відповів Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Фіскальному комітету Ради довелося «підключитися», щоб пом’якшити алгоритм блокування. У результаті накладні на суму до 5 тис. грн сьогодні взагалі не блокуються.

За даними Гетманцева, у грудні 2022 року в Україні було заблоковано 1,5% податкових накладних, у січні 2023-го — 1%, на початку лютого приблизно 0,39%. Мета — відрегулювати автоматичний алгоритм адміністрування так, щоб система блокувала не більш як 0,2% накладних із ПДВ.

Данило Гетманцев аргументує це тим, що електронне адміністрування ПДВ і автоматичне відшкодування, яке працює в Україні з 2017 року, допомогло зняти багато питань між ДПС і платниками податків.

Про блокування податкових накладних і їхнє розблокування в ручному режимі багато говорили на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування дій посадовців БЕБ, ДБР та інших правоохоронців у сфері економічної безпеки.

Ситуація з блокуванням накладних значно погіршилася після того, як у жовтні 2022 року Кабмін постановою № 1154 змінив порядок реєстрації накладних. Про це на засіданні ТСК заявив журналіст Юрій Бутусов. За його даними, це фактично заблокувало бізнес в України: у грудні податкові накладні було заблоковано в 42,2 тис. компаній із 85,6 тис. усіх платників ПДВ.

Quote«Постанова № 1154 — це економічна диверсія проти української економіки… скасувати її негайно. Ми вбиваємо власний бізнес», — підкреслив Юрій Бутусов.

Бутусов також вважає, що затримання 1 лютого керівниці ДПС в Києві Оксани Датій — це яскрава демонстрація масштабної корупційної схеми блокування податкових накладних і ручного управління податками.

Подякувати 🎉