Facebook Pixel

Українці й надалі отримуватимуть доступні послуги роумінгу, перебуваючи у ЄС

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК), спільно з українськими операторами й надалі докладає зусиль, щоб українці, які вимушено перебувають у ЄС, а сьогодні це понад 4,9 млн осіб, залишалися на зв’язку з рідними та мали доступ до інформації, отримуючи доступні чи безплатні послуги міжнародного роумінгу та міжнародних дзвінків.

З цією метою під егідою Європейської Комісії та за підтримки НКЕК сім українських (Kyivstar, Vodafone Ukraine, lifecell, «Укртелеком», Data Group, Vega Telecom Group і 3Mob) і двадцять європейських мобільних і фіксованих операторів підписали нову Спільну заяву про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців у ЄС (Joint Statement).

Про це сьогодні оголосила президентка Європейської Комісії пані Урсула фон дер Ляєн під час спільної з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем пресконференції.

Нова Спільна заява є продовженням тих домовленостей, яких було досягнуто в рамках попередньої Спільної заяви, укладеної 8 квітня 2022 року, і яка діяла протягом останніх 9 місяців.

Реалізація попередньої Спільної заяви дала змогу українським операторам пропонувати своїм абонентам доступні послуги роумінгу щонайменше у 25 державах — членах ЄС і навіть охопити країни, які не входять до ЄС.

Трішки цифр (липень — грудень 2022 року):

  • кількість активних роумерів коливається в межах від 3,9 до 4,4 млн абонентів на місяць;
  • споживання голосового трафіку в міжнародному роумінгу збільшилося з 17 хв. до 52 хв. у середньому на одного абонента на місяць;
  • трафік споживання даних у міжнародному роумінгу збільшився з 474 Мб до 3,6 Гб у середньому на одного абонента на місяць.

Така динаміка свідчить про зростання доступності таких послуг для українських споживачів.

Безумовно, переваги від Спільної заяви поширюються й на українців, які виїжджають до ЄС із короткостроковою метою.

Quote«Болючий досвід, через який зараз проходить Україна, став поштовхом для пошуку екстраординарних рішень і консолідації зусиль наших партнерів у багатьох напрямках. Сфера електронних комунікацій не стала винятком. Підписання Спільної заяви — результат кропіткої роботи команди НКЕК і Європейської Комісії спільно з колегами з BEREC, але передусім завдяки значним зусиллям українських і європейських операторів. Ми вдячні українським операторам і нашим європейським партнерам за солідарність у протистоянні російській агресії та скоординовані дії, спрямовані на забезпечення доступним зв’язком українських громадян у Європі», — заявив голова НКЕК Олександр Животовський.
Подякувати 🎉