Facebook Pixel

У Запоріжжі Фонд гарантування вкладів продав будівлю Промінвестбанку ща 41 млн грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб провів аукціон з продажу будівлі «Промінвестбанку» в Запоріжжі. За результатами торгів будівлю продали за 41,3 млн грн.

Про це пише Фонд Гарантування вкладів.

Фонд сміг успішно реалізувати десятиповерхову будівлю загальною площею 4109 кв.м., розташовану на проспекті Маяковського, 20-А. Разом з нею виставлялося різне устаткування – загалом 1332 одиниці.

Переможцем торгів стало ТОВ «Перлина 2005» з пропозицією 41,3 мільйона гривень. ТОВ «Перлина 2005» належить Єгору Вакуленку та Павлу Печерей. Підприємство було створене 2019 року, основний вид його діяльності – торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи. Серед інших видів діяльності – функціювання спортивних споруд, діяльність фітнес-центрів, діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

За результатами електронних торгів переможцем стало ТОВ «Перлина 2005», нині очікується укладання договору.

Як майно Промінвестбанку стало власністю української держави

Нагадаємо, що Промінвестбанк було створено в 1992 році. Російський ВЕБ став власником банку у 2008 році, придбавши пакет його акцій у розмірі 99,7726%. Свої інвестиції в розвиток українського дочірнього банку ВЕБ оцінював у $2,7 млрд.

Восени 2018 року Апеляційний суд Києва арештував акції дочірніх структур усіх російських держбанків, зокрема Промінвестбанку, за позовом Ігоря Коломойського як компенсацію його втрачених кримських активів. Верховний Суд України забороняв виконавчій службі стягувати цінні папери, які належать ВЕБ.РФ, на вимогу групи «Еверест».

Після цього в червні ВЕБ.РФ повідомив, що подав до Арбітражного суду Стокгольма позов до України через порушення положень міжурядової угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій із Росії 1998 року.

У вересні 2019 року Верховний Суд дозволив продати Промінвестбанк.

У серпні 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов ВЕБ.РФ до Міністерства юстиції України, біржі ПФТС і «Фінансової компанії «Фортіфай» і визнав недійсними результати аукціону з продажу 99,77% акцій Промінвестбанку, що належать позивачу. Аукціон відбувся 4 березня 2020 року. Позов було задоволено на підставі того, що уцінку акцій Промінвестбанку на 25% було проведено всупереч ухвалі Верховного Суду.

Остаточно активи банку перейшли у власність держави 11 травня 2022 року, згідно з рішенням РНБО.

Подякувати 🎉