Facebook Pixel

У Києві вдвічі дешевше продали будівлю школи: хто новий власник

27 березня Фонд гарантування вкладів провів аукціон із продажу будівлі Міжнародного ліцею «Глобус» на Троєщині. Вартість майна склала 107,8 млн грн.

Аукціон було проведено в рамках продажу майна націоналізованого російського банку ПАТ «Промінвестбанк».

Спроба Фонду продати будівлю школи не перша. Раніше в жовтні він намагався продати будівлю за мінімальною ціною 217,2 млн грн, але аукціон провалився. У підсумку стартову ціну було знижено до 95,7 млн грн, хоча за попередньою оцінкою будівля коштувала на ринку 173 млн грн.

Площа будівлі становить 9 тис. 29 кв. м, у школі є басейн, що працює. Разом із будівлею школи продається 4,5 тис. одиниць інвентарю (який оцінюється в 1 млн 783 тис. 268 грн).

Зараз у будівлі розташований Міжнародний ліцей «Глобус». У ліцеї (перейменували зі школи в ліцей у 2020 році) проводиться навчання в підготовчих класах (для дітей від 5 років) і в рамках середньої освіти – з 1 до 11 класу. У 2018 році школа пройшла акредитацію іноземної програми Cambridge International Examinations і стала третьою, акредитованою за цією програмою в Україні.

Покупцем виявися ПРИВАТНИЙ ЗАКЛАД ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ «АЙ ТІ СТЕП СКУЛ КИЇВ». За даними Youcontrol, фірма належить Дмитру Демченку, засновнику української мережі «Комп’ютерна академія ШАГ». Остання займається IT-освітою в Україні.

Нагадаємо, що Промінвестбанк було створено в 1992 році. Російський ВЕБ став власником банку у 2008 році, придбавши пакет його акцій у розмірі 99,7726%. Свої інвестиції в розвиток українського дочірнього банку ВЕБ оцінював у $2,7 млрд.

Восени 2018 року Апеляційний суд Києва арештував акції дочірніх структур усіх російських держбанків, зокрема Промінвестбанку, за позовом Ігоря Коломойського як компенсацію його втрачених кримських активів. Верховний Суд України забороняв виконавчій службі стягувати цінні папери, які належать ВЕБ.РФ, на вимогу групи «Еверест».

Після цього в червні ВЕБ.РФ повідомив, що подав до Арбітражного суду Стокгольма позов до України через порушення положень міжурядової угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій із Росії 1998 року.

У вересні 2019 року Верховний Суд дозволив продати Промінвестбанк.

У серпні 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов ВЕБ.РФ до Міністерства юстиції України, біржі ПФТС і «Фінансової компанії «Фортіфай» і визнав недійсними результати аукціону з продажу 99,77% акцій Промінвестбанку, що належать позивачу. Аукціон відбувся 4 березня 2020 року. Позов було задоволено на підставі того, що уцінку акцій Промінвестбанку на 25% було проведено всупереч ухвалі Верховного Суду.

Остаточно активи банку перейшли у власність держави 11 травня 2022 року, згідно з рішенням РНБО.

Подякувати 🎉