Facebook Pixel

В Юдейській пустелі знайшли рідкісну срібну монету в півшекеля

Рідкісна срібна монета в півшекеля

Рідкісна срібна монета в півшекеля

Археологи з ізраїльського управління старожитностей знайшли рідкісну срібну монету в півшекеля датовану першим роком першого єврейського повстання. Про це повідомляє Heritage Daily.

Перше єврейське повстання було першим із кількох повстань єврейського населення Юдеї проти Римської імперії. Повстання було частково спричинене зростанням релігійної напруги та високими податками, що призвело до пограбування Другого храму та арешту римлянами високопоставлених єврейських політичних і релігійних діячів.

Римляни мобілізували чотири легіони щоб приборкати повстання та показово покарати єврейський народ. Після кількох битв місто Єрусалим і Другий Храм були зруйновані.

Quote«Єрусалим був настільки ретельно зрівняний із землею тими, що не залишилося нічого, що могло б переконати відвідувачів, що він колись був місцем чийогось проживання», — стверджував історик Йосип Тит Флавій.

Монета, яку знайшли в печері, розташованій в природному заповіднику Ейн-Геді, можливо, загубив повстанець, який втік у пустелю.

Напис на одній стороні монети, здається, показує «Святий Єрусалим», написаний давньоєврейським шрифтом. На іншій стороні монети зображена чаша з літерою Алеф, вписаною зверху, що позначає перший рік спалаху повстання та вартість півшекеля.

На думку дослідників, чаша є характерним символом на єврейських монетах кінця періоду Другого храму. Ці монети карбувалися вартістю шекель і півшекеля під час Першого повстання між 66 і 70 роками нашої ери.

Quote«Монети першого року повстання, такі як ця, рідкісні. У період Другого храму єврейські паломники сплачували храмовий податок монетами в півшекеля. Протягом приблизно двох століть для цього внеску використовували монети, викарбувані Тірією, виготовлені з чистого срібла», — стверджує нумізмат Управління старожитностей Ізраїлю Янів Девід Леві.

Під час повстання повстанці карбували альтернативні монети з написами «шекель Ізраїлю», «півшекеля» та «чверть шекеля». Схоже, що ритуали в храмі продовжувалися під час повстання, і ці монети використовувалися повстанцями.

Подякувати 🎉