Facebook Pixel

У Габоні військові здійснили переворот

У західноафриканській країні Габоні військові оголосили про захоплення влади. Президента країни Алі Бонго затримали. Це вже п'ята африканська країна, де з 2020 року до влади прийшли військові.

Про це пише Reuters.

Військові Габону заявили про заколот в ефірі місцевого телебачення за кілька хвилин після того, як ЦВК країни оголосила підсумки голосування, згідно з якими чинного президента Алі Бонго Ондімба переобрано на третій термін.

Група офіцерів високого рангу, які, за їхніми словами, представляють усі силові структури країни, в ефірі телеканалу Gabon 24 заявила, що не згодна з результатами виборів — результати голосування анулюються. Військові повідомили, що кордони Габону буде закрито до подальшого повідомлення, а всі інститути влади розпущені.

Quote«В ім'я габонського народу ми вирішили захистити світ, поклавши край нинішньому режиму», — заявили офіцери.

Президент і уряд Габону поки що офіційно не прокоментували заяву військових про захоплення влади. На вулицях столиці країни — Лібревіля — чути стрілянину, повідомляють кореспонденти міжнародних агентств, які перебувають у Габоні. За даними видання La Figaro, Алі Бонго перебуває під домашнім арештом. Франція засудила військовий заколот.

Це вже не перша спроба військового перевороту у країні. У січні 2019 року в Габоні військові намагалися влаштувати переворот і усунути від влади Алі Бонго Ондімбу, проте урядовим силам тоді вдалося придушити путч. Африканський союз, до якого входять 55 країн, засудив спробу перевороту.

Алі Бонго Ондімба обіймає посаду президента з 2009 року. Він очолив Габон після смерті батька Омара, який перебував при владі з 1967 року.

Габон є однією з найбільш економічно стабільних країн Африки, великим для регіону експортером нафти. У країні живе близько 2,2 мільйона людей.

Нагадаємо, що 26 липня у Нігері здійснено державний переворот. Генерал Абдурахман Тчіані, який очолює президентську гвардію Нігера, оголосив себе новим главою держави.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉