Facebook Pixel

У Нігері військовий переворот: скинули проукраїнського очільника

У Нігері здійснено державний переворот. Генерал Абдурахман Тчіані, який очолює президентську гвардію Нігера, оголосив себе новим главою держави.

Про це пише ВВС News.

28 липня Тчіані оголосив, що очолив Національну раду із захисту вітчизни. Цю раду створили бунтівники, які вчинили військовий переворот у Нігері.

Як пройшов переворот у Нігері

26 липня чинного главу держави Мохамеда Базума заблокували у президентському палаці у столиці країни Ніамеї солдати його гвардії. За кілька годин у телеефірі було показано звернення групи військових про те, що президента Нігера відсторонено від влади. Заяву зачитав генерал-полковник Амаду Абдраман серед дев'яти військовослужбовців у формі. Він повідомив, що «сили оборони та безпеки» Нігера вирішили покласти край режиму Базума, який погано справлявся з управлінням та забезпеченням безпеки країни. Також він анонсував, що в республіці закриваються державні кордони, запроваджується комендантська година та зупиняється робота всіх установ.

Як повідомлялося, президент Базум перебував у безпеці під вартою бунтівників. При цьому він навіть підтримував контакти з деякими світовими лідерами і заявляв, що не має наміру відмовлятися від влади і вестиме переговори з бунтівниками. 27 липня Генштаб Нігера оголосив, що збройні сили республіки переходять на бік бунтівної президентської гвардії.

Як скинутий президент Базум ставиться до України

Нігер — одна з найбідніших країн світу. Республіка розташована в Західній Африці в регіоні Сахель — перехідному районі саван між пустелею Сахарою на півночі та південними родючими землями.

У 1960 році Нігер отримав незалежність від Франції, але її вплив в республіці зберігається. Раніше в країні відбулися чотири військові перевороти. Мохамед Базум — сьомий президент Нігера, який обійняв посаду в 2021 році. Як пише Reuters, обрання Базуму стало першою демократичною зміною влади в країні з моменту здобуття незалежності.

Базум підтримував контакти з владою України, він виступав на підтримку її територіальної цілісності та приєднався до «Кримської платформи» — дипломатичної ініціативи щодо повернення контролю Києва над анексованою владою росії Кримом.

Базуму взяли під варту напередодні саміту «росія — Африка», який російська влада влаштувала 27-28 липня у Санкт-Петербурзі. Делегація Нігеру була серед африканських країн, які проігнорували цей захід.

Нігер вважається важливим союзником Заходу зі стримування незаконної міграції, а також екстремістських ісламістських формувань у регіоні. Як пише АР, у Сахелі діють такі терористичні угруповання як «Боко Харам», «Ісламська держава» та філія «Аль-Каїди» — «Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін». За даними ООН, лише за перше півріччя 2023-го в Західній Африці було зафіксовано понад 1800 екстремістських нападів, внаслідок яких загинуло майже 4600 людей.

У Нігері дислоковано понад тисячу американських та французьких військовослужбовців. США заявляли, що з 2012 року надали Нігеру понад $500 млн у вигляді військової допомоги. У березні 2023 року Нігер відвідував держсекретар США Ентоні Блінкен, який назвав республіку «зразком демократії» та оголосив про надання її прямої допомоги у розмірі ще $150 млн.

У країнах, що межують з Нігером, — Малі, Буркіна-Фасо та Гвінеї — також порівняно недавно відбувалися військові перевороти. За даними Reuters, нинішній переворот у Нігері вже сьомий за рахунком у Західній та Центральній Африці з 2020 року.

При цьому, нагадує «Бі-бі-сі», у Малі та Буркіна-Фасо після переворотів різко збільшився вплив і присутність російської ПВК Вагнера. Африка давно входить до сфери бізнес-інтересів засновника ПВК Євгена Пригожина. При цьому у пов'язаних із ПВК Вагнера телеграм-каналах 27 липня поширили заяву Пригожина, в якій він назвав переворот у Нігері гарною новиною і результатом звільнення республіки, що давно назріло, від колонізаторів. Він також запропонував бунтівникам у Нігері надати своїх бійців для наведення ладу в країні.

Яка реакція світу на переворот у Нігері

Західні країни різко засудили військовий переворот у Нігері.

Quote«Ми є свідками того, що весь пояс на південь від Сахари стає вкрай проблемним регіоном», — заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Уряд Україні також засудив заколот:

Quote«Наголошуємо на необхідності дотримання національного законодавства Нігеру та норм міжнародного права, категорично відкидаємо будь-які спроби насильницької, нелегітимної зміни конституційного ладу», — йдеться у повідомленні МЗС.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉