Facebook Pixel

У Чехії відкрився цех з ремонту українських танків

У чешському місті Новоїчиному налагодять ремонт українських танків Т-64. Контракт на ремонт і модернізацію танків Т-64 української армії держпідприємство уклало на підставі меморандуму між державними підприємствами VOP CZ та Українським державним концерном «Укроборонпром» від лютого 2023 року.

Про це повідомляє Міноборони Чехії.

Quote«Чехія підтримує і підтримуватиме Україну в боротьбі з російським агресором. Ми надаємо військову техніку, навчаємо українських військових, а тепер допомагаємо з ремонтом української техніки. Ми пропонуємо свої знання та навички для навчання та ремонту, а також отримуємо безцінний бойовий досвід від українців», – сказала міністр оборони Яна Чернохова.

Як буде проходити ремонт українських танків у Чехії

До кінця цього року співробітники VOP CZ повинні встигнути відремонтувати невстановлену кількість машин Т-64 ще радянського походження. «Для VOP CZ це чудова можливість відремонтувати техніку, яка потім йде прямо на передову», — говорить директор компанії Марек Шпок. Він додав, що останніми тижнями працівники його компанії відвідали підприємства Укроборонпрому в Україні для налагодження взаємної співпраці.

За словами Шпока, танки десятиліттями стояли на зберіганні і потребують повного розбирання, заміни багатьох запчастин і повного відновлення боєздатності. «Загалом модернізація відбуватиметься під технічним контролем фахівців української сторони, за її безпосередньої участі. Танки будуть оснащені засобами оптичної системи спостереження, кращим зв’язком і так далі», – пояснює Шпок, додаючи, що все відбуватиметься в умовах посилених заходів безпеки.

Quote«Ми вдячні чеським колегам за партнерство та віримо у великі перспективи нашої співпраці. Домовленості, досягнуті з VOP CZ, є виконанням контракту про створення спільного оборонного кластеру з Чехією, який Укроборонпром та Агентство міжурядового оборонного співробітництва (AMOS) уклали наприкінці минулого року. Співпраця в основному включає виробництво військової техніки, збільшення виробництва боєприпасів різного калібру (як на існуючих потужностях, так і новостворених у безпечних місцях), розвиток сервісних вузлів з обслуговування та ремонту зенітної зброї, а також як співробітництво у сфері високих технологій, зокрема, створення спільного науково-дослідного центру», – зазначив гендиректор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв.

Проект є одним із перших конкретних результатів співпраці після створення так званого оборонного кластеру який має підтримувати створення нових чесько-українських спільних підприємств з метою збільшення виробництва військової техніки для потреб Збройних Сил України.

За словами Алеша Витечки, директора Агентства міждержавного оборонного співробітництва, яке об’єднало дві компанії, VOP CZ є першою компанією, яка підписала подібний контракт.

Quote«Співпраця між держпідприємствами під час розв’язання кризових війн є дуже ефективною. VOP CZ також є компанією з традиціями та багатим досвідом ремонту важкої військової техніки, а саме танків», – нагадав Витечка.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉