Facebook Pixel

Чехія передасть Україні радянські ЗРК «Куб»: характеристики

Чехія передасть Україні дві системи протиповітряної оборони «Куб» з відносно великою кількістю ракет. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, передає České Noviny.

Він зазначив, що ЗСУ зможуть одразу почати використовувати ці ЗРК, адже є військові, навчені цьому виду техніки.

Радянська система «Куб», яку за зовнішнім виглядом прозвали «три пальці смерті», використовується для наведення на літаки й гелікоптери. На озброєнні чеської армії її мають замінити ізраїлські ракетні комплекси Spyder.

За словами Павела, вирішальним фактором для України є забезпечення достатньою кількістю бронетехніки та боєприпасів.

Quote«Цього не вистачає Україні, тому що вирішальна частина битви має пройти на землі», – сказав чеський президент.Також він вважає доцільним розглянути питання про надання Україні чеських винищувачів L-159.

Що відомо про системи протиповітряної оборони «Куб»

«Куб» — мобільна зенітно-ракетна система, яка призначена для боротьби з повітряними цілями на малих і середніх висотах. Застосовується для захисту сухопутних військ від літаків і гелікоптерів.

Одна частина комплексу є самохідною установкою з засобами радіорозвідки, а друга такою ж установкою, але з трьома ракетами. Пускові установки можуть підійматися на +85º, а обертатися на повні 360º. Шасі представлено гусеничною машиною GM-578, яка широко використовується для інших військових цілей.

Пускові установки розміщуються у задній частині за бойовим відділенням і двигуном. Гусеничне шасі поєднує високу прохідність і при тому має гарні показники мобільності та гнучкості розгортання. Воно побудоване на базі радянської багатоцільової машини, тому з легкістю долає сніг і пісок, рухається пересіченою місцевістю та не боїться складного рельєфу.

Автомобіль може розвивати швидкість близько 50-65 км/год, а запас ходу становить приблизно 500 км на одному завантаженні палива, що дозволяє долати значні відстані, підтримуючи наземні сили.

Озброєння складається з трьох ракет 3М9 з двоступеневим твердопаливним двигуном і осколково-фугасною боєголовкою, яка призначена для детонації поблизу цілі. Ракета обладнана напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення, для точної роботи комплекс також використовує РЛС виявлення повітряних цілей та цілевказівки, а також РЛС супроводу цілі та підсвічування. Система може вражати цілі на висоті від 50 до 12 000 метрів і має радіус дії приблизно від 20 до 25 км.

Екіпаж комплексу складається з 3-4-ьох осіб. ЗРК має повну фільтрацію повітря та систему NBC (системи життєзабезпечення), а також інфрачервоне обладнання нічного бачення в стандартній комплектації, але машина не підтримує можливості амфібії.

ЗРК вимагає допоміжні засоби для перезаряджання, яке здійснюється на модифікованих вантажівках ЗІЛ-131 (6×6) і завантажується вручну на пускову установку за допомогою крана, який переміщується в задній частині автомобіля заряджання. Перезарядження займає приблизно 10 хвилин.

Характеристики системи протиповітряної оборони «Куб»

Загальна маса — 32,4 т;

Маса ракетної установки — 630 кг;

Екіпаж — до 4 осіб;

Дальність — вертикальна до 12 км, горизонтальна до 25 км;

Швидкість системи — 65 км/год;

Запас ходу — 500 км.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉