Facebook Pixel

8 фільмів про бізнес, що відзначилися на «Оскарі»

Найкращі фільми про гроші та людей, що вміють їх заробляти, буде цікаво та корисно подивитися підприємцям на вихідних. Історії біржових брокерів, спортивних агентів та винахідників надихають йти до успіху попри численні перешкоди.

Волл-стріт, 1987

Фільм про принципи бізнесу, що залишаються актуальними завжди. Історія шляху до успіху початківця-брокера показує світ великого бізнесу: завоювання довіри, підтримка та протистояння з тими, хто ще вчора був твоїм авторитетом.

Цікаво, що режисер Олівер Стоун написав сценарій до фільму за спогадами про свого батька, який був біржовим брокером.

Майкл Дуглас, що виконав одну з головних ролей, отримав «Оскар» за найкращу чоловічу роль.

Рейтинг IMDb 7,3

Трейлер до фільму «Волл-стріт»

Джері Магуяр, 1996

За критику керівника Джері звільнили з роботи, але він вирішує відкрити власну фірму. Його підтримує кохана жінка та спортсмен, якого він просуває. Події, що відбуваються за лаштунками спортивного бізнесу, можна приміряти до багатьох економічних моделей.

Фільм номінували на п’ять «Оскарів», але нагороду отримав тільки виконавець ролі другого плану Куба Гудінг — молодший.

Рейтинг IMDb 7,3

Трейлер до фільму «Джері Магуяр»

Авіатор, 2004

Головний герой — бізнесмен та винахідник Говард Г’юз — захоплюється літаками та знімає фільм про бої винищувачів Першої світової. Це дуже вартісна на той час ідея, але йому вдається знайти фінансування. Нюанс у тому, що у Г’юза обсесивно-компульсивний розлад, що іноді додає йому харизми або позбавляє майже всіх здобутків.

Фільм став одним із чемпіонів за кількістю номінацій на «Оскара»: 11 категорій, але отримав лише 5 нагород, зокрема за найкращу жіночу роль другого плану (Кейт Бланшет).

Рейтинг IMDb 7,5

Трейлер до фільму «Авіатор»

У гонитві за щастям, 2006

Ще одна стрічка, заснована на реальних подіях з життя біржового брокера. Кажуть, прототип головного героя консультував акторів під час фільмування. Це історія впертого цілеспрямованого батька-одинака, що хоче досягти успіху, незважаючи на числення невдачі. «Люди, які самі не можуть нічого зробити, казатимуть, що тобі це не під силу. Хочеш чогось? Іди і досягни цього. Крапка», — каже головний герой своєму синові.

Виконавець головної ролі Вілл Сміт розраховував отримати «Оскара», але був лише номінований на премію. Втім стрічка вважається однією з найкасовіших в історії.

Рейтинг IMDb 8

Трейлер до фільму «У гонитві за щастям»

Нафта, 2007

Англійська назва фільму There Will Be Blood, що дослівно «І буде кров», розкриває кредо головного героя, який попри складні обставини йде до свого успіху. Впертість та цілеспрямованість — основна рушійна сила цього чоловіка.

«Оскара» отримали виконавець головної ролі Деніел Дей-Льюїс та оператор фільму, хоча загалом у стрічки було 8 номінацій. Журнал Rolling stone та газета The Guardian внесли «Нафту» до 10 найкращих фільмів десятиріччя.

Рейтинг IMDb 8,2

Трейлер до фільму «Нафта»

Вище неба, 2009

Головний герой фільму допомагає компаніям звільняти співробітників та багато подорожує США. У якийсь момент з’являється конкурентка, що пропонує звільняти людей онлайн та заощадити на перельотах. Проте не все так просто, як їй здається.

Фільм не отримав жодного «Оскара», хоча номінувався у 6 категоріях, зокрема як «найкращий фільм», «найкраща режисерська робота», «найкращий адаптований сценарій» та «найкраща чоловіча роль».

Рейтинг IMDb 7,4

Трейлер до фільму «Вище неба»

Людина, яка змінила все, 2011

Ще одна стрічка про спортивний бізнес та кризовий менеджмент. Бейсбольна команда опиняється у скрутному становищі. Щоб вирішити цю проблему, винаймають молодого економіста, який завдяки математичній моделі вираховує показники користі гравців та набирає нову команду. Що з цього вийде, краще подивитися на власні очі.

Фільм номінували у шести категоріях, але він не отримав жодної премії.

Рейтинг IMDb 7,6

Трейлер до фільму «Людина, яка змінила все»

Вовк з Волл-стріт, 2013

Знову біографічна драма про життя біржових брокерів. Після закриття банку головний герой переходить у невелику фірму, що займається купівлею акцій. Фірма процвітає, а влаштовані нею бешкетні вечірки з повіями й наркотиками привертають увагу ФБР.

Фільм висунули на п’ять номінацій, зокрема на найкращу режисерську роботу та чоловічі ролі першого й другого плану. Але того року конкуренти були досить потужними — «Далласький клуб покупців» та «12 років рабства». Тому «Вовк» лишився без премії, але увійшов до списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb.

Рейтинг IMDb 8,2

Трейлер до фільму «Вовк з Волл-стріт»

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉