Facebook Pixel

Розворот тренда: світові ціни на продовольство повернулися до зростання

Світові ціни на продовольчі товари в серпні не просто почали зростати, але й повернулися на рекордний рівень травня. До цього вони знижувалися два місяці поспіль. Про це повідомила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO).

Загальний індекс цін на продовольство (FAO Food Price Index, FFPI) у серпні становив 127,4 пункту, що на 3,9 пункту (3,1%) більше, ніж у липні, та на 32,9% більше в річному обчисленні. Індекс зріс переважно через суттєве збільшення котирувань на цукор, пшеницю та рослинні олії.

ukraina-polevye-raboty.png

Індекс цін на цукор підвищився на 9,6% порівняно з липнем. Цьому сприяли побоювання з приводу збитків, завданих морозами врожаю в Бразилії, найбільшому у світі експортері цукру. Зростання могло б бути вище, якби не добрі перспективи виробництва цукру в Індії та ЄС.

Індекс цін на олію збільшився на 6,7%, а ціни на пальмову олію повернулися до історичних максимумів через побоювання з приводу скорочення виробництва в Малайзії. Також подорожчали рапсова і соняшникова олія.

Індекс цін на зернові зріс на 3,4%, але подорожчала тільки пшениця, всі інші товари цієї категорії подешевшали. Пшениця подорожчала через очікування меншого врожаю в кількох основних країнах-експортерах: США, Канаді, Росії та Казахстані.

FAO вважає, що світові постачання зернових «залишаються адекватними». Очікується, що світове виробництво зернових у 2021 році досягне 2 788 млн тонн, що на 0,7% більше, ніж торік, але нижче за липневий прогноз.

FAO очікує, що світове споживання зернових у 2021 — 2022 роках зросте на 1,4% порівняно з попереднім маркетинговим роком — до 2 809 млн тонн. Це станеться через збільшення споживання кормів і продуктів харчування.

Реальне значення індексу FFPI тепер на 21% перевищує середній рівень 2014 — 2016 років. Приблизно так само змінилося і номінальне значення індексу.

realnye-i-nominalnye-tseny-na-prodovolstvie.png

Додатково. Станом на 26 серпня в Україні пшениця зібрана з 7 040 тис. га, її намолочено 32,5 млн тонн. Такі дані наводить «АПК інформ».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉