Світові ціни на продовольчі товари в серпні не просто почали зростати, але й повернулися на рекордний рівень травня. До цього вони знижувалися два місяці поспіль. Про це повідомила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO).
Загальний індекс цін на продовольство (FAO Food Price Index, FFPI) у серпні становив 127,4 пункту, що на 3,9 пункту (3,1%) більше, ніж у липні, та на 32,9% більше в річному обчисленні. Індекс зріс переважно через суттєве збільшення котирувань на цукор, пшеницю та рослинні олії.

Індекс цін на цукор підвищився на 9,6% порівняно з липнем. Цьому сприяли побоювання з приводу збитків, завданих морозами врожаю в Бразилії, найбільшому у світі експортері цукру. Зростання могло б бути вище, якби не добрі перспективи виробництва цукру в Індії та ЄС.
Індекс цін на олію збільшився на 6,7%, а ціни на пальмову олію повернулися до історичних максимумів через побоювання з приводу скорочення виробництва в Малайзії. Також подорожчали рапсова і соняшникова олія.
Індекс цін на зернові зріс на 3,4%, але подорожчала тільки пшениця, всі інші товари цієї категорії подешевшали. Пшениця подорожчала через очікування меншого врожаю в кількох основних країнах-експортерах: США, Канаді, Росії та Казахстані.
FAO вважає, що світові постачання зернових «залишаються адекватними». Очікується, що світове виробництво зернових у 2021 році досягне 2 788 млн тонн, що на 0,7% більше, ніж торік, але нижче за липневий прогноз.

FAO очікує, що світове споживання зернових у 2021 — 2022 роках зросте на 1,4% порівняно з попереднім маркетинговим роком — до 2 809 млн тонн. Це станеться через збільшення споживання кормів і продуктів харчування.
Реальне значення індексу FFPI тепер на 21% перевищує середній рівень 2014 — 2016 років. Приблизно так само змінилося і номінальне значення індексу.

Додатково. Станом на 26 серпня в Україні пшениця зібрана з 7 040 тис. га, її намолочено 32,5 млн тонн. Такі дані наводить «АПК інформ».
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!