Facebook Pixel

Суд США позбавив Ілона Маска виплати від Tesla у $56 млрд

Суд позбавив Ілона Маска виплати від Tesla у $56 млрд. Коли рішення набуде чинності, він більше не буде найбагатшою людиною у світі.

Про це пише Канцлерський суд штату Делавер

Канцлерський суд штату Делавер ухвалив скасувати виплату бізнесменові Ілону Маску в розмірі $55,8 млрд як компенсаційний пакет від Tesla, ставши на бік одного з акціонерів компанії. Відповідне рішення 30 січня ухвалила суддя Кейтлін Маккормік. Рішення може бути оскаржено у Верховному суді штату Делавер.

Чому суд позбавив Маска $56 млрд

У 2018 році компанія Tesla ухвалила десятирічну угоду, згідно з якою гендиректор компанії Ілон Маск замість зарплати отримає компенсаційний пакет у вигляді акцій Tesla. Угода передбачала, що Маск у рамках 12 траншей отримає по 1% від усього пакету акцій Tesla, якщо компанія досягне 12 цільових показників. Tesla досягла всіх призначених цілей у 2023 році, зазначає Business Insider.

Вартість опціонів на момент закриття ринкових торгів 30 січня становила $51 млрд з урахуванням витрат Маска на їхнє виконання. Максимальна вартість пакету, сказано у рішенні суду, склала $55,8 млрд.

Позов проти Маска подав акціонер Tesla Річард Торнетта, який вважає, що розмір пакету завищений. Він заявив, що Маск тісно спілкувався з членами ради директорів і вплинув на їхнє рішення. Представники Tesla заявили, що призначили виплату, щоб зберегти увагу Маска до компанії, а акціонери виграли його керівництво.

Суддя Кейтлін Маккормік заявила, що Tesla не змогла довести, що винагорода була справедливою. Суддя зазначила, що ця максимальна винагорода, яка будь-коли виплачена на публічному ринку, — вона в 250 разів більша за медіанну винагороду в аналогічній компанії і в 33 рази більша, ніж попередня виплата Маску.

Quote«Неймовірний розмір найбільшої в історії винагороди — незбагненна сума — схоже, був розрахований на те, щоб допомогти Маску досягти того, що, на його думку, забезпечить «добре майбутнє для людства»», — заявила Маккормік у своєму рішенні.

Суд позбавив Маска $56 млрд: реакція власника Tesla

Ілон Маск після винесеного рішення написав у соцмережі X (колишній твіттер): «Ніколи не реєструйте свою компанію в штаті Делавер». Бізнесмен провів у соцмережі голосування про те, чи слід Tesla змінити штат реєстрації з Делавера на Техас, його ідею підтримали понад 87% респондентів. Після опитування Маск оголосив, що Tesla проведе голосування акціонерів, щоб вирішити, чи варто перереєструвати компанію у Техасі.

Опціон акцій Tesla, отриманий Ілоном Маском, становить приблизно чверть його статків. За оцінкою Bloomberg на 1 лютого, статки Маска становлять $202 млрд . Після винесення рішення судом у штаті Делавер статки Маска скоротилися на два мільярди. Якщо рішення суду набуде чинності, то Маск перестане бути найбагатшою людиною на планеті.

Суддя Кейтлін Маккормік, яка розглядала справу, у жовтні 2022 року винесла інше рішення, пов'язане з Маском, зазначає Bloomberg. Тоді Маккормік призупинила судовий процес між мільярдером та соцмережею Twitter, який розпочався через те, що Маск відмовився купувати компанію за раніше обумовленою ціною. У результаті Маск купив Twitter за $44 млрд.

Подякувати 🎉