Попри загальне перенасичення ринку пшеницею ціни на неї не падають. Парадокс ситуації полягає в слабкому попиті на товар. На світовому ринку пшениці прогнозують глобальне скорочення: зменшиться виробництво, знизяться перехідні запаси та споживання тваринницьким сектором
Світове виробництво пшениці у 2022/2023 маркетинговому році (почався 1 липня), за прогнозом USDA, очікується на рівні 1,6 млрд тонн. Мінсільгосп США (USDA) погіршив власні попередні оцінки щодо обсягу 1,7 млрд тонн.
Глобальні прогнози щодо пшениці передбачають скорочення постачань, зниження споживання, збільшення торгівлі та зменшення запасів.
Водночас загальний обсяг постачань (трейдингу) на світовий ринок переглянуто в бік зменшення на 2,1 млн тонн. Головними «винуватцями» скорочення будуть Аргентина (мінус 3 млн тонн до прогнозу листопада) та Канада, де, як очікується, виробництво скоротиться до 33,8 млн тонн – на 1,2 млн тонн. В Аргентині цей урожай обсягом 12,5 млн тонн може стати найнижчим від сезону 2015/2016.
Частково дефіцит на зерновому ринку може компенсувати Австралія. Австралійське бюро економіки сільського господарства та ресурсів скорегувало власний прогноз щодо врожаю пшениці на континенті на 2,1 млн тонн — до 36,6 млн тонн.
Попередньо Україна готова запропонувати на експорт 12,5 млн тонн пшениці, що на 1,5 млн тонн більше, ніж планувалося раніше. Водночас ситуація на світовому ринку для нашої країни складається скоріше несприятливо: загальне споживання пшениці може скоротитися до 789,5 млн тонн переважно через слабкий попит на пшеницю для кормів і залишкове використання ЄС і Україною.
Попит на українську пшеницю кращий за кукурудзу, проте теж досить слабкий. На тлі великих врожаїв у північній півкулі кінцеві споживачі чекають на вигідніші пропозиції. Зараз українська продовольча пшениця торгується по $205 — 230 на базисі постачання DAP (від $260 на FOB).
Варто зазначити, що попри перенасиченість ринку, ціни на зерно зараз перебувають на історичних максимумах. Тому в подальшому, імовірно, буде тривалий період зниження.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!