Facebook Pixel

Готель «Дніпро» продали за понад 1 млрд грн: хто покупець

Фонд державного майна на аукціоні, який відбувся 15 липня, продав державний пакет акцій готелю «Дніпро». Проти початкової ціни його вартість зросла майже в 14 разів — до 1 млрд 111 млн грн.

Покупцем виступила компанія «Смартленд». Згідно з даними державного реєстру, вона надає в оренду й експлуатацію власне й орендоване майно. Компанію заснували у 2013 році, її співзасновники — «Таун Айс» (понад 83%) і Максим Терещук (майже 18%). Останній — директор «Смартленду». Кінцевий бенефіціар — Олексій Ігунін (через «Айс Таун»). Варто зазначити, що у торгах взяли участь 29 учасників.

 «Зараз завершується успішний, як ми бачимо, аукціон, з приватизації непрофільного для держави активу. Ми довели, що чесними та прозорими правилами, розкриттям інформації (коли всі знають все) можна добитися справедливої ціни. Інвестор отримав шикарний актив, держава позбулася непрофільного для себе активу. Ми очікуємо також від нового інвестора виконання інвестиційних обов’язків, соціальних гарантій, що буде залишено назву та профіль діяльності, а саме – готель».

Дмитро Сенниченко

Дмитро Сенниченко

голова Фонду держмайна

За його словами, після закінчення аукціону відбудеться перевірка переможця. Потім упродовж 30 днів покупець підпише договір. У останнього буде 30 днів для того, щоб внести кошти, і йому переведуть акції. Якщо покупець не внесе кошти, то нараховуватиметься пеня, а після двох місяців результати скасовуються.

Quote«Результат цього аукціону і став абсолютною зміною процедури приватизації. Тепер у нас є такий маркетплейс, де можна побачити плюси та мінуси кожного об'єкта. Цікаво, що ціна зросла до 1,1 млрд грн. Але не так важлива ціна, як розкриття інформації та забезпечення рівної конкуренції», — заявив Сенниченко в кулуарах аукціону.

Він також додав, що є 3,6 тис. державних підприємств, кожне п'яте з них — збиткове. Через це минулого року для держави було згенеровано 170 млрд грн збитків. Цими підприємствами керують різні міністерства, відомства й агентства (загалом — 93 органи).

«Саме тому таке управління неефективне. Треба забезпечити, щоб на таких підприємствах не було корупції, забезпечити якісне корпоративне управління та виставляти на приватизацію», — заявив він, додавши, що всі аукціони з продажу підприємств, які провів Фонд держмайна цього року, отримали українських власників.

Контекст. Готель «Дніпро» почали готувати до приватизації ще в грудні минулого року.

У жовтні минулого року президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким скасував перелік об'єктів, що не підлягають приватизації. Також він підписав указ про передачу п'яти підприємств Фонду держмайна. Йдеться про готель «Дніпро», держпідприємства «Чайка», «Центрсервіс», «Технобуд» та «Українські телекомунікаційні мережі».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉