Facebook Pixel

Морський відпочинок може бути недоступним в Україні ще до п’яти років — експерти

Через повномасштабну війну вже друге літо поспіль українське морське узбережжя закрите для відпочивальників. Проте відновлення рекреаційного потенціалу морських курортів України може бути довготривалим.

«Було б добре, аби я помилявся, але в наступні п’ять років повноцінний морський відпочинок в Україні навряд чи буде можливим, навіть якщо війна закінчиться цього року. Насамперед це пов’язано з безпекою й необхідністю розмінування. Бо з початку війни море заміновано, а після підриву Каховської ГЕС туди додатково потрапила величезна кількість боєприпасів», — розповідає The Page Олександр Чорний, CEO Smart Education Hotel School.

Через це Одесу мешканці інших регіонів України відвідують хіба що з метою подивитися місто й помилуватися морським пейзажем і порожніми пляжами. Проте після Каховської трагедії їхнім очам відкривається сумне видовище: уламки будинків, меблів і техніки з Херсонщини в каламутній засміченій морський воді. Відлуння вчиненого рашистами екоциду можуть відчуватися ще не один рік.

Прибирання одеських пляжів від сміття. Фото: Одеська міська рада

Прибирання одеських пляжів від сміття. Фото: Одеська міська рада

Олена Казьміна, директорка й співзасновниця туристичної компанії «Орнамент України», погоджується, що про морський відпочинок в Україні як унаслідок війни загалом, так і через підрив Каховської ГЕС та екологічну катастрофу доведеться забути принаймні на 2023 рік. Тому гарною альтернативою стане поїздка в більш безпечні регіони: Прикарпаття, Закарпаття, Буковину.

«Літній туристичний сезон завжди асоціювався в українців із поїздками на Чорне та Азовське моря. Проте через російську окупацію південних курортів і мінну загрозу під час купання туристи знайшли альтернативу — готелі з басейнами на заході України», — продовжує Катерина Артюх, Owner Representative Join UP. Олександр Чорний додає, що ситуація, яка склалася, створює стимул для розвитку на заході України цілорічного гірського відпочинку, і туристичні об'єкти регіону зараз переформатуються під нову цільову аудиторію.

За словами Чорного, басейни для готелів зараз стають важливою конкурентною перевагою, оскільки морського відпочинку в країні немає, а не всі громадяни мають змогу виїхати за кордон. Отже, ті оператори ринку, хто не встиг облаштувати басейн станом на зараз, вочевидь, зроблять це найближчим часом. Адже поки що туристи скаржаться, що вільні місця в садибах, туристичних комплексах і готелях із басейнами знайти важко, оскільки вони користуються великим попитом.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉