Facebook Pixel

Російська «Новатек» відновлює відвантаження палива на пошкодженому терміналі в Усть-Лузі

Російська енергетична компанія «Новатек» відновлює відвантаження палива на терміналі в Усть-Лузі на Балтійському морі, який був пошкоджений атакою українських дронів. Про це пише Reuters з посиланням на галузеві джерела та дані LSEG.

Quote«Пожежа на терміналі Novatek внаслідок атаки порушила російський експорт палива та посилила невизначеність на енергетичних ринках, які спричинили геополітичну напруженість у районі Червоного моря, одного з ключових шлюзів для світового експорту нафти», – пише Reuters.

Є інформація, що російські танкери Minerva Julie і Chrystal Arctic на Устьлузькому терміналі зараз завантажуються паливом.

Як повідомила «Новатек» 21 січня, компанія була змушена призупинити деякі операції на експортному терміналі в Балтиці та «технологічні процеси» на сусідньому паливно-виробничому комплексі через пожежу, яка виникла від влучення українських безпілотників.

Reuters вважає, що для відновлення повноцінної роботи комплексу знадобляться тижні. І тепер «Новатек» буде змушений експортувати більше газового конденсату замість високомаржинального палива через інші термінали.

Що відомо про термінал російської енергетичної компанії «Новатек» в Усть-Лузі

За даними «Новатек», у 2022-му на комплексі «Усть-Луга» виробили 6,825 млн тонн продукції. З них 4,208 млн тонн легкої та важкої нафти, 1,052 млн тонн авіаційного палива, 1,487 млн тонн компонента суднового палива (мазуту) і газойлю та 78 тис. тонн скрапленого нафтового газу.

За даними LSEG, на термінал «Новатек» припадає 2,8 млн з 5,2 млн тонн нафти, відвантажених в Азію з порту Усть-Луга у 2023-му.

«Новатек» виробляє нафту для Китаю, Сінгапуру, Тайваню і Малайзії, а також авіапаливо для турецьких авіаліній.

The Page розповідав, що вночі 21 січня 2024-го українські сили атакували термінал в Усть-Лузі на Балтійському морі під час спецоперації Служби безпеки України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉