Facebook Pixel

Понад 50% українців вважають, що УПЦ МП сприяє російській агресії – дослідження

Більшість українців розцінюють діяльність Української православної церкви Московського патріархату як таку, що сприяє російській агресії. Про це свідчать дані опитування, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» спільно із Центром Разумкова.

Опитуваних просили обрати одне із запропонованих суджень, з яким вони згодні більшою мірою:

  • діяльність УПЦ МП радше сприяє обороні України;
  • діяльність УПЦ МП скоріше сприяє російській агресії;
  • важко сказати або не згоден з обома варіантами.

Результати показали, що до першої категорії людей себе віднесли лише 11% українців, тоді як до другої – 51,8%. Не змогли визначитися або висловили незгоду з обома варіантами 37,1% респондентів.

Роль УПЦ МП у війні рф в Україні — опитування

Роль УПЦ МП у війні рф в Україні — опитування

Quote«Для більшості громадян, незалежно від їхнього віку, макрорегіону проживання, рівня освіти чи матеріального стану, УПЦ МП є радше загрозою суверенітету країни, ніж навпаки», — йдеться в дослідженні.

У розрізі регіонів проживання суттєва частка жителів півдня та сходу не впевнені щодо того, чи варто взагалі оцінювати діяльність церкви з позиції її ролі в російсько-українській війни. Більшість українців із південних і східних областей не погодилися з обома запропонованими їм судженнями – 60% і 57% відповідно. Аналогічну позицію поділяє й майже половина російськомовних українців.

Як оцінюють діяльінсть УПЦ МП в регіонах — опитування

Як оцінюють діяльінсть УПЦ МП в регіонах — опитування

Контекст. У липні Православна церква України звернулася до Константинопольського патріархату з проханням притягнути єпископа Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва) до канонічної відповідальної та позбавити його права обіймати престол.


Подякувати 🎉