Facebook Pixel

Уряд зареєстрував у Раді законопроєкт про перезавантаження БЕБ

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді два законопроєкти про перезавантаження роботи Бюро економічної безпеки.

Про це повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Quote«Кабінетом Міністрів України, як суб’єктом законодавчої ініціативи, зареєстровано у Верховній Раді України проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» щодо удосконалення роботи Бюро (реєстр. №10439)»,– йдеться у повідомленні Мельничука.

За його словами, законопроєкт розробили з метою удосконалити правові засади діяльності БЕБ.

Про що йдеться у законопроєкті №10439 про БЕБ

  • вимоги до членів конкурсної комісії під час вибору директора БЕБ, їх права та обов’язки, порядок прийняття ними рішень;
  • підстави звільнення директора БЕБ;
  • обов’язкове опитування із застосуванням поліграфа перед призначенням особи на посаду в БЕБ;
  • встановити права і обов’язки членів БЕБ;
  • фінансування комісії йде з залученням міжнародної технічної допомоги;
  • обов’язкова атестація заступників директора БЕБ, а також через один рік після припинення чи скасування воєнного стану провести атестацію працівників БЕБ, які призначені на посади до набрання чинності цим законом.

Також Кабмін зареєстрував законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення роботи Бюро економічної безпеки України» №10440.

Як проєкт №10440 пропонує змінити КПК для вдосконалення роботи БЕБ:

  • Надати підрозділам детективів або оперативно-технічним підрозділам письмові доручення на проведення слідчих дій.
  • Удосконалити порядок виконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів суб’єкта підприємницької діяльності. Виконання такої ухвали здійснюватиметься в присутності представника Ради бізнес-омбудсмена.
  • Досудове розслідування кримінальних порушень, визначених ст. 201 та 305 КК, входитиме в компетенцію БЕБ.
  • Уточнити повноваження службових осіб, які мають право приймати та реєструвати заяви та повідомлення про кримінальні порушення в органах досудового розслідування.
  • Органи БЕБ та НАБУ отримують виняткове право порушувати питання про проведення перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від їх форми власності.
  • Національна поліція та СБУ виключаються з переліку органів державного фінансового контролю.

Також передбачені зміни до Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», якими спеціальні органи отримують право видавати письмові доручення контролюючим та митним органам для боротьби з організованою злочинністю.

Як законопроєкти уряду та ОП про перезавантаження БЕБ коментують в Раді

Народний депутат Ярослав Желєзняк відреагував на зареєстровані проєкти щодо удосконалення роботи БЕБ.

Quote«Законопроєкт про те, як НЕ перезавантажити БЕБ і зберегти вплив ОП. Нагадаю, це саме та версія, яку розробляли два відомих заступники глави ОП і намагалися протягнути ще в кінці грудня.

Що не так з їхнім варіантом:

  1. Законопроєкт НЕ передбачає перезавантаження БЕБ. Навпаки цементує систему і людей від ОП, які зараз призначені в БЕБ. Перезавантаження перенесено на… рік після війни.
  2. Навіть відбір голови прописаний так, що його буде легко відкласти або зманіпулювати.
  3. Законопроєкт прямо порушує зобовʼязання перед МВФ, ЄС та G7. Тобто прийняття в такому вигляді одразу призведе до зупинки фінансування.

В слайдах порівняння між тим, що треба зробити VS що хоче Офіс

ОПУ зареєстрував в Раді законопроєкт про перезавантаження БЕБ

ОПУ зареєстрував в Раді законопроєкт про перезавантаження БЕБ

ОПУ зареєстрував в Раді законопроєкт про перезавантаження БЕБ

ОПУ зареєстрував в Раді законопроєкт про перезавантаження БЕБ

Quote«Що буде далі? Ми будемо готувати альтернативну версію, яка дасть можливість реально перезавантажити БЕБ, а не зробити чергову профанацію з метою збереження політичного впливу над цим органом. За кращими практиками та рекомендаціями іноземних партнерів, громадськості та бізнес-асоціацій», – зазначив Желєзняк.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉