Facebook Pixel

Prozorro.Продажі: понад 4 млрд грн заробили на онлайн-аукціонах від початку війни

Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року, у державній електронній торговій системі Prozorro.Продажі відбулося 9,4 тис. онлайн-аукціонів.

За підсумками цих торгів організатори заробили понад 4,1 млрд грн до бюджетів різних рівнів, повідомляє пресслужба Prozorro.Продажі.

У середньому стартова ціна зростала в понад два рази. Найдорожчими обʼєктами, проданими за час війни, стали:

  • Львівський ювелірний завод (185 млн грн);
  • Марилівський спиртзавод (150 млн грн);
  • Вузлівський спиртзавод (130 млн грн);
  • Залозецький спиртзавод (120 млн грн);
  • майно ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» у межах справи щодо банкрутства (109 млн грн).

Загалом від малої приватизації надійшло понад 1 млрд грн, ще майже на 1 млрд грн у системі було продано активів банків-банкрутів для повернення грошей вкладникам. І майже 400 млн грн надійшли до державного та місцевих бюджетів за підсумками земельних торгів.

Мала приватизація

Мала приватизація за новими правилами стартувала в серпні 2022 року. За цей час відбулося 220 приватизаційних аукціонів, за підсумками яких до державного та місцевих бюджетів надійшли або надійдуть майже 1,5 млрд грн. Поштовхом до відновлення приватизації стала релокація підприємств із зони бойових дій і поновлення їхньої діяльності в новій місцевості. Тому більш як половина приватизованих у системі обʼєктів розташовані в західних регіонах України.

Сьогодні ринок обʼєктів малої приватизації є одним із найбільш конкурентних у системі, де на аукціонах із продажу в середньому змагаються понад три учасники.

Оренда державного та комунального майна

З 24 лютого 2022 року було проведено понад 4,5 тис. аукціонів з оренди об'єктів комунальної (3,7 тис.) та державної (858) власності.

Отже, громади щомісяця зароблятимуть 16,6 млн грн, а держава — 9,6 млн грн. Наприклад, для Києва це буде 3,2 млн грн, а надходження до скарбниці Львова та Чернівців від оренди становитимуть по 1 млн грн.

Ринок землі

З 24 лютого також відбулося 289 аукціонів із продажу та ще 377 аукціонів з оренди земельних ділянок на майже 400 млн грн. Середнє зростання ціни на торгах сягає 163%.

Найбільше земельних аукціонів з оренди та продажу ділянок відбулося в таких областях, як-от:

  • Львівська – 80
  • Полтавська — 68
  • Черкаська — 57
  • Волинська — 51
  • Кіровоградська — 49.

Найвища конкуренція за землю спостерігалася на торгах в Чернівецькій, Житомирській, Харківській, Львівській і Кіровоградській областях.

Аукціони з оренди сільськогосподарської державної та комунальної землі не проводилися з 24 березня до 19 листопада 2022 року, доки парламент не вніс зміни до законодавства та не відновив їхнє проведення в системі. З 19 листопада 2022 року в системі вже оголосили 261 аукціон з оренди комунальної сільгоспземлі стартовою вартістю 2,6 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉