В Україні відкрилися ресторани: нові правила та що потрібно знати

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

У зв'язку з пом'якшенням карантину в Україні з 5 червня відновили свою роботу всі заклади громадського харчування, включно з тими, які не мають літніх майданчиків. Однак це стосується не всіх регіонів. Зокрема, Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) не дозволило ресторанам Києва і тим, які знаходяться у Волинській, Житомирській, Львівській, Рівненській, Чернівецькій, Донецькій і Луганській областях відновити повноцінну роботу.

Про це на брифінгу заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, додавши, що таке рішення пов'язано з високими показниками захворюваності на коронавірус у цих регіонах.

The Page розібралося з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я щодо протиепідемічних правил в роботі кафе та ресторанів і виділило головне для тих, хто сьогодні може відновити свою роботу.

Telegram Logo

Рекомендації щодо організації роботи кафе та ресторанів:

  • перед початком зміни необхідно проводити температурний скринінг усіх працівників. Якщо температура тіла перевищує 37,2 градуса і є симптоми ГРВІ, то допускати до роботи такого співробітника заборонено;
  • у разі вимірювання температури тіла контактним методом забезпечується обов'язкова дезінфекція термометра;
  • у місцях потенційного скупчення людей потрібно нанести маркування для того, щоб дотримуватися дистанції в черзі (від 1,5 метра);
  • відстань між столами теж повинна бути 1,5 метра, водночас за одним мають сидіти не більш як чотири відвідувачі (не враховуючи дітей до 14 років). Можна відокремлювати столи суцільною перегородкою;
  • працівники закладу повинні бути в медичних масках або респіраторах, а також в окулярах і одноразових рукавичках. Кожного разу після того, як вони знімають засоби індивідуального захисту, потрібно мити руки або обробити їх антисептиком;
  • меню потрібно розмістити біля входу або там, де приймаються замовлення, для того щоб з ним можна було ознайомитися безконтактно. Також дозволяється видавати одноразове паперове меню, а те, що лежить на столику, повинно бути з такого матеріалу, який дозволяє обробку дезінфікуючим засобом;
  • дозволяється використання одноразового посуду з картону або паперу, а приладдя, цукор, мішалки, трубочки повинні бути в індивідуальній упаковці. Багаторазовий посуд можна використовувати тільки за умови, що ресторан його миє в посудомийній машині з використанням миючих засобів при високих температурах;
  • потрібно надати можливість клієнтам для безготівкового розрахунку;
  • у закладі повинні проводити вологе прибирання приміщень і контактних поверхонь кожні дві години, а також перед і після закриття;
  • клієнти повинні заходити всередину ресторану тільки у супроводі працівника закладу;
  • якщо клієнта обслуговують на винос або на літньому майданчику, він не повинен заходити до приміщення, а замовлення видаватимуть тільки через двері та спеціальне вікно в закритій упаковці;
  • клієнти повинні обробляти руки антисептиком, який ресторан повинен розмістити на вході, дотримуватися дистанції не менше 1,5 метра, заходити до приміщення в масці. Однак перебувати за столиком можна без маски.

Рекомендації щодо роботи ресторанів на винос і літніх майданчиків:

  • приймати замовлення потрібно дистанційно (по телефону тощо), через спеціально обладнане вікно закладу або безпосередньо офіціантами;
  • забороняється очікування черги (зокрема для використання санвузлів) у приміщенні закладу;
  • видача замовлень клієнтам або офіціантам і розрахунок здійснюється через спеціально обладнане вікно або через вхідні двері закладу;
  • видача замовлень на винос здійснюється у закритій тарі чи упаковці;
  • персонал, який здійснює обслуговування на літніх майданчиках, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

Що ще заборонено:

  • досі заборонено роботу дитячих кімнат, а також проведення свят, банкетів, майстер-класів та інших заходів, в яких беруть участь понад десять осіб;
  • поки також заборонено роботу буфетів і зон самообслуговування, зокрема наливання напоїв відвідувачами;
  • забороняється також приготування їжі на відкритих кухнях, крім тих, які захищені від відвідувачів перегородкою;
  • забороняється використання багаторазових рушників.

Варто також зазначити, що в разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні критеріям для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія ТЕБ і НС збиратиметься і прийматиме рішення щодо скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів.

Контекст. Раніше Кабмін постановив, що з 5 червня ресторанам дозволено пускати відвідувачів до приміщення, однак за умови дотримання протиепідемічних правил. Уряд також дозволив громадянам віком старше за 60 років з 5 червня 2020 року припинити режим самоізоляції і відвідувати церкви.

Warning icon Помилка в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть: Ctrl + Enter

Коментарі

Всі новини

Як можна зупинити «Північний потік-2» — найбільш ефективні дії України

Щоб ефективно протистояти завершенню будівництва газопроводу «Північний потік-2» Україні та її союзникам необхідно застосовувати Міжнародне морське право.

Україна відновила історичний рекорд щодо експорту зернових — Мінекономіки

За даними Держмитслужби 2019/2020 маркетинговий рік завершився новим історичним рекордом — на зовнішні ринки поставлено 57,2 млн тонн зернових, зернобобових та борошна.

«Социс» показав рейтинг Зеленського та партій

Якби вибори в Україні відбулися найближчим часом, то за президента Володимира Зеленського проголосували б 36,6% з тих, хто пішов би на вибори. За лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка — майже 21%.