Facebook Pixel

Правила індексації: як підвищують пенсії в Україні


Правила індексації пенсій в Україні є наступними: 50% від інфляції та 50% від зростання заробітної плати. Як пояснила заступниця міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Тетяна Сальникова, за минулий рік інфляція склала 4%, а зростання зарплат — майже 18%, і якби влада індексувала лише інфляцію, то українські пенсіонери отримали б надбавку до пенсій у розмірі 4%, а оскільки враховується також зростання зарплат, то вони отримали 11%.

Правила індексації пенсій в Україні (відео):

Про це Сальнікова розповіла партнеру The Page — діловому тижневику «Перша Шпальта».

За словами ж заступника голови правління Пенсійного фонду України Владислава Машкіна, індексація в Україні на той відсоток, який усі очікували, відбулася з 1 травня 2020 року.

«На нас чекає ще два перерахунки пенсій до кінця року, один з них пов’язаний зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Йдеться про перерахунок мінімальних розмірів пенсій, надбавок та підвищення пенсій з огляду на зростання прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум змінюватиметься ще двічі — 1 липня та 1 грудня. Зміняться також і мінімальні розміри пенсій, надбавок до пенсій».

Владислав Машкін

Владислав Машкін

Заступник голови правління Пенсійного фонду України

Машкін також пояснив, що з 1 липня мінімальний розмір пенсій зросте до понад 1,7 тис. грн, а з 1 грудня — до майже 1,8 тис. грн. За його словами, більшість надбавок та підвищень пенсій визначають, зважаючи саме на цю величину, тобто загальний розмір пенсійної виплати збільшуватиметься саме зі зростанням цього показника.

«Щодо солідарної системи, то вона є невразливою до фінансових ризиків. Ви зараз працюєте, сплачуєте внески, і коштом ваших внесків сплачується пенсія наявним пенсіонерам. Ви ж собі гарантуєте право, що, коли вийдете на пенсію, ті, хто працюватиме, сплачуватимуть її вам коштом своїх внесків. Якою б не була інфляція, заробітна плата все одно зростатиме десь на такому рівні. Щодо накопичувальної системи, то тут є певні фінансові ризики. Але вона не стосується демографічних ризиків, які є в європейських країнах і які ми маємо сьогодні. Йдеться про невеликий приріст населення і тривалість життя, що зростає після призначення пенсії. Тобто балансування усіх цих ризиків відбувається у пенсійній системі внаслідок впровадження тих чи інших рівнів», — пояснив Машкін, додавши, що солідарний рівень нівелює фінансовий, а обов’язкові накопичення — демографічний.

Він також згадав, що є ще третій рівень, а саме недержавне пенсійне забезпечення — для людей, які хочуть забезпечити собі гідну старість завдяки власним накопиченням.

Контекст. Раніше стало відомо про те, що українська влада розробляє проєкт для того, щоб люди віком старше за 75 років отримували щомісячну доплату до пенсії в розмірі 500 грн. Це стане доступним з наступного року.

Подякувати 🎉