Facebook Pixel

Є ризик падіння рівня води в Каховському водосховищі. Це може призвести до другої Фукусіми

Каховське водосховище зараз наповнене завдяки весняному водопіллю, його рівень лише на 50 см нижчий від оптимального. Однак ризик падіння рівня води в ньому надалі залишається дуже високим. Про це заявив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

За його словами, Міндовкілля почало моніторити ситуацію з Каховським водосховищем минулого року, коли окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС і почався спад води. Цей спад доходив до критичної межі, але він її не перетинав завдяки тому, що керівництво «Укргідроенерго» мало можливість регулювати рівень води за допомогою її скидання з верхнього водосховища.

Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розробила декілька варіантів запобігання аварії у випадку, якщо станеться зневоднення водосховища.

Quote«Нині по Україні триває підтоплення внаслідок зимових і весняних дощів, водосховища наповнені. Тому з верхніх водосховищ тривають великі скидання води. Критичної ситуації в Каховському водосховищі зараз немає, але ризик падіння рівня води в ньому надалі є дуже високим», – сказав Олександр Краснолуцький.

За його словами, падіння рівня води у водосховищі нижче за певні показники може призвести до припинення водопостачання великих населених пунктів, зокрема Кривого Рогу.

Крім того, Каховське водосховище забезпечує охолодження Запорізької атомної електростанції. Якщо рівень впаде нижче за допустимий водозабір, то вода для охолодження ЗАЕС не постачатиметься. А це, за висновком Олександра Краснолуцького, може призвести до другої Фукусіми. Оскільки виток води з Дніпра пов’язаний із Чорним морем, то радіоактивні нукліди можуть заразити весь Чорноморський регіон.

Наразі головна насосна станція управління Головного Каховського магістрального каналу повністю затоплена внаслідок злочинних дій російських окупантів. Загарбники відновили в ній подавання електроенергії та намагаються відкачати воду. Однак на відновлення роботи ГНС може піти не один рік

Подякувати 🎉