Facebook Pixel

Справа Укргазбанку на 200 млн грн. Очільнику НБУ Кирилу Шевченку вручили підозру

Антикорупційники в четвер, 6 жовтня, повідомили про підозру очільнику Нацбанку Кирилу Шевченку. Як повідомляється, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління Укргазбанку, яка в період з 2014 до 2019 року незаконно вивела з фінустанови 206 млн грн.

П'яти учасникам цієї групи повідомили про підозру в розтраті коштів «Укргазбанку» через зловживання своїм службовим становищем і службовому підробленні.

Quote«На сьогодні в зазначеному кримінальному провадженні повідомлено про підозру 5 основним фігурантам цього злочину, з-поміж яких чинний голова Національного банку України, колишні та чинні високопосадовці банківських установ», — йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що керівництво банку, маючи в розпорядженні дані про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали їх для розкрадання грошових коштів. Для цього банківські посадовці забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які, нібито бувши «агентами» банку, залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував цим особам «винагороду», повідомляє САП.

У період із 2014 до 2019 року з допомогою зазначеної схеми 52 фіктивним агентам безпідставно було перераховано грошові кошти держбанку в сумі понад 206 млн грн.

Антикорупційники наголосили, що викладені факти не стосуються періоду роботи Шевченка на посаді голови НБУ.

Контекст. Ще торік The Page опублікувало розслідування про схему розкрадання грошей з «Укргазбанку», у якому докладно дослідило, як із фінустанови вивели 200 млн грн.

Подякувати 🎉