Facebook Pixel
IT

Цифрове мистецтво на мільйони і як на ньому заробити: NFT-картину вперше продали за $69 млн

Роботу художника Майка Вінкельмана (Beeple) «Everydays: The First 5000 Days» у вигляді невзаємозамінного токена (NFT) аукціонний дім Christie's продав за рекордну суму $69,3 млн, повідомили на його сайті.

Ця картина — колаж із усіх зображень, які Beeple робив з 2007 року (5 тис. днів). У роботи немає фізичного втілення, як у інших картин художника. «Everydays: The First 5000 Days» дозволила йому ввійти до трійки найдорожчих сучасних художників світу, пише видання The New York Times.

Аукціон проходив протягом двох тижнів (з 25 лютого), стартова ціна склала $100. За словами джерела газети, ціна зросла до рекордної позначки в останні секунди торгів, коли надійшла велика кількість заявок, що організатори продовжили аукціон на дві хвилини.

За даними агентства Bloomberg, переможцем аукціону став засновник криптовалютної платформи Tron Джастін Сан. Сан.

Як пише видання Inc, картина є першою роботою в вигляді NFT, яку продав Christie's за свою 255-річну історію. Під час торгів аукціонний дім уперше брав для оплати криптовалюту Ethereum.

Що таке NFT-токени і як на цьому заробити

Віртуальні картини — це вид NFT або невзаємозамінних токенів. Це своєрідний розвиток ідеї криптовалюти, які працюють на технології блокчейн, пише BBC. Унікальні файли — це ланцюжок блоків і хоча їх легко можна знайти в інтернеті, вони можуть підтверджувати ексклюзивне право власності на твір цифрового мистецтва.

Спочатку на цю сферу звертали увагу тільки ентузіасти, які колекціонували цифрові активи, але зараз з’являється все більше серйозних гравців.

Вперше з NFT почали працювати ще в 2017 році, зобразивши портрет Гомера Сімпсона, стилізованого під жабеня Пепе на платформі Rare Pepe Directory, пізніше її продали за $500, а через рік вона коштувала вже $38 тис.

На даний момент (кінець 2020 – початок 2021-го) для NFT-токенів найкращий час, оскільки в проєкти, які запускають в секторі, інвестують великі інвестфонди — наприклад Andressen Horowitz, а на цифрове мистецтво звернув увагу, як ми вже писали, Christie's.

На таких платформах-маркетплейсах як Rarible, OpenSea або Nifty Gateaway можна створити власний NFT і спробувати його продати, але для цього потрібно знайти покупця. Найвідоміші там автори вже заробили на NFT мільйони доларів. Загалом, під виглядом NFT продаються ілюстрації, анімації, музика, ігрові елементи для комп'ютерних ігор і навіть земельні ділянки з віртуального всесвіту Decentraland.

Захисники NFT вважають, що їхня цінність — в ексклюзивності, порівнюючи цифрове колекціонування з фізичним колекціонуванням старих бейсбольних карток, марок, музичних платівок або іншого. Деякі ж взагалі кажуть, що NFT може здійснити революцію в сфері права власності — і не тільки в інтернеті, оскільки, наприклад, підтверджують справжність якогось активу і унеможливлюють махінації та підробки. Втім деякі погоджуються, що зараз сектор дуже спекулятивний, оскільки деякі купують NFT-токени, щоб перепродати їх за велику ціну.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉