Facebook Pixel

На кордоні зі Словаччиною збільшилися черги вантажівок

На Закарпатті збільшилися черги вантажівок на словацькому кордоні за рахунок фур із польського напрямку. Про це в коментарі «Укрінформу» повідомила речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська.

Quote«16 листопада на КПП «Ужгород» на словацькому кордоні було 900 машин. Черга потроху рухається – ми оформляємо 250 машин, що відображає нашу пропускну спроможність за добу. Кількість машин, які проходять кордон за день, не змінилася. Фури прибувають з пунктів пропуску з польського кордону, тож черга збільшується», – зазначила речниця.

Закарпатські митники переправляють водіїв також на угорський пункт пропуску «Тиса», де більш потужні митниці. Але водії залишаються на КПП «Ужгород» на кордоні зі Словаччиною, щоб не їхати додаткові 150 км. До того ж на автобанах Угорщини діють деякі обмеження ваги вантажівок.

Quote«З Волині, «Ягодина», їм потрібно проїхати додатково 600 км. Ті, хто не поїхали на «Краківець», мають додатково зробити коло в 300 км. Але на польському кордоні водії стоять в чергах по два тижні. А на словацькому кордоні вони можуть проїхати за три-чотири дні», – пояснила Сенгетовська.

На Закарпатській митниці сподіваються, що ситуація з польським кордоном вирішиться за допомогою ЄС. Інакше ця хвиля піде далі, і до Польщі у блокаді приєднаються Словаччина та Угорщина.

16 листопада 2023 року словацькі перевізники приєдналися до поляків і не пропускали українські вантажівки через кордон з 14-ї по 15-ту годину. Утім, це не вплинуло на роботу Закарпатської митниці: як і раніше, 250 вантажівок проїхали через кордон.

15 листопада Мінрозвитку України разом з представниками Мінінфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності в польському Дерегуську домовлялися про розблокування кордону. Поляки вимагають повернутися до системи дозволів, але Україна не може виконати ці вимоги. ЄС у цьому питанні підтримує Україну.

Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року.

Подякувати 🎉