Facebook Pixel

Мінекономіки України прогнозує 3,2% зростання ВВП у 2023 році. Якщо закінчиться війна

У 2023 році ВВП України може зрости на 3,2%. Такий дуже стриманий прогноз надав Денис Кудін, перший заступник міністра економіки України, під час дискусії «Як удари по енергетиці вплинуть на курс, ВВП та інфляцію у 2023 році», яку провів Центр економічної стратегії (ЦЕС).

Погляди на динамику ВВП України у 2023 році в держави та приватних економістів різні. Так, Нацбанк прогнозує зростання на 4%, а Dragon Capital видав песимістичні 5% падіння.

Активна фаза війни закінчиться влітку 2023 року

Мінекономіки України очікує, що активна фаза війни закінчиться влітку 2023 року — «у якомусь форматі має настати мир», вважає Денис Кудін.

QuoteУ якомусь форматі має настати мир — Денис Кудін

Це спонукає багатьох українців повертатися з-за кордону додому. Ті, хто повернеться, збільшать внутрішній попит, зокрема на агропродукцію. Мир означатиме розблокування морських портів. Отже, великий бізнес матиме змогу відновити експорт та імпорт морем.

Аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital також очікують, що гаряча фаза війни закінчиться приблизно в третьому кварталі 2023 року. Після цього може початися поновлення економіки.

Quote«Ми не закладали великі вливання, розраховуючи тільки на відкриття портів, повернення територій і часткове повернення вимушених переселенців з-за кордону», — додає Олена Білан, членкиня наглядової ради ЦЕС і директорка аналітичного департаменту Dragon Capital.

За її оцінками, унаслідок російської агресії з початку 2014 року Україна втратила загалом 40% економіки.

Quote«Сподіваюся, нарешті почнеться швидке відновлення», — додала вона.

Мінекономіки дало стриманий прогноз щодо ситуації в АПК

Мінекономіки дуже стримано прогнозує майбутню ситуацію в АПК України. Навіть успішна посівна кампанія ярих культур навесні 2023 року може не компенсувати осіннє падіння: восени в Україні було засіяно майже на 40% менше озимих, ніж торік. Денис Кудін нагадав про кризу з мінеральними добривами. Ситуація, коли восени було недовнесено добрива, вплине на врожайність 2023 року.

Нагадаємо: ракетні атаки рф на енергосистему України спонукали Мінекономіки погіршити прогноз падіння ВВП України за підсумками 2022 року з 32% до 33,2%. Утім, через зменшення генерації електроенергії в країні спад ВВП буде трохи менше за песимістичний прогноз.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉