Facebook Pixel

Мінекономіки України погіршило прогноз падіння ВВП у 2022 році до 33,2% через ракетні атаки рф

Ракетні атаки рф на енергосистему України спонукали Мінекономіки погіршити прогноз падіння ВВП України за підсумками 2022 року з 32% до 33,2%.

Про це заявив Денис Кудін, перший заступник міністра економіки України, під час дискусії «Як удари по енергетиці вплинуть на курс, ВВП та інфляцію у 2023 році», яку 8 грудня ввечері провів Центр економічної стратегії (ЦЕС).

Зокрема, міністерство суттєво погіршило прогноз на листопад — до 41% падіння ВВП.

Водночас у 2023 році міністерство зі стриманим оптимизмом передбачає 3,2% зростання ВВП. Найбільші ризики макропрогнозу закладено у вразливості енергетичної інфраструктури країни.

Quote«Увесь 2022 рік українська економіка демонструє дива. У лютому, коли почалася гаряча фаза війни, жоден із присутніх (макроекономістів) не міг прогнозувати, що падіння складе трохи більш як 30%. Нам видавалися ймовірними інші, гірші сценарії. Те, що ми маємо сьогодні, краще за наші очікування — мої персональні та більшості команди Мінекономіки. Так само ми сподіваємося, що 2023 рік перевершить наши очікування», — зазначив Денис Кудін.

Він уточнив, що, як показують консультації з енергетиками, енергосистема України вже відновилася до рівня жовтня.

Quote«Енергетики дійсно виявилися міцними хлопцями та дівчатами й за запасами енергообладнання, і за швидкістю виконання робіт», — вважає перший заступник міністра.

У четвер Олена Білан, членкиня наглядової ради ЦЕС і директорка аналітичного департаменту Dragon Capital, представила макропрогноз інвесткомпанії на 2023-й рік.

Консенсус-прогноз на падіння ВВП України у 2022 році складає 32 — 33%. Із цим погодилися макроекономісти Кабінету міністрів, НБУ, Dragon Capital і навіть аналітики міжнародної агенції FocusEconomics.

QuoteРівень інфляції за 2022 рік оцінюють у 27 — 30%. Прогноз на наступний рік — 16 — 28%.

Щодо курсу долара, макроекономісти вважають, що середньорічний коливатиметься в межах 38,5 — 42,2 грн/$, а наприкінці 2023 року може впасти до 41,2 — 45,8 грн/$.

Кудін також уточнив: Мінекономіки очікує, що зменшення генерації та адаптивність бізнесів трохи компенсує спад ВВП у 2022 році.

Подякувати 🎉