Facebook Pixel

Через війну аграрний експорт з України впав на 14%, до $21,1 млрд — перша віцепрем’єрка Юлія Свириденко

Аграрний сектор України зазнав суттєвих втрат через агресію рф, але зберіг значний експортний потенціал. Експорт продукції сільського господарства та харчових продуктів за 11 місяців 2022 року зменшився проти минулого року на 13,7% — до $21,1 млрд.

Про це розповіла Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністр — міністерка економіки України, повідомили на сайті Мінекономіки.

Ключові напрями агроекспорту з України у 2022 році:

  • кукурудза (21,9 млн тонн на $5,3 млрд);
  • пшениця (9,6 млн тонн на $2,3 млрд);
  • олія соняшникова (3,9 млн тонн на $5,0 млрд);
  • насіння свиріпи та ріпаку (2,9 млн тонн на $1,4 млрд);
  • шрот із рослинних жирів і олій (2,9 млн тонн на $671,2 млн).

Прямі втрати агросектору країни внаслідок російської агресії сягнули $6,6 млрд, непрямі - $34,25 млрд. Мінекономіки посилається на спільний звіт KSE Institute та Міністерства аграрної політики та продовольства.

Збитки аграріїв могли бути серйознішими, якби не експортні ініціативи влади. Вагоме значення у відновленні обсягів експорту, нагадала Свириденко, мають «зернова ініціатива», що діє з липня 2022 року, та нова програма Grain from Ukraine, ініційована президентом Володимиром Зеленським у листопаді.


З початку роботи «зернового коридору» Україна експортувала 13 млн тонн агропродукції. На реалізацію програми Grain from Ukraine, до участі в якій долучилися понад 30 країн і міжнародних організацій, залучено понад $180 млн. Україна взяла на себе зобов'язання експортувати за цією програмою 125 тис. тонн зернових.

Загалом у межах гуманітарної ініціативи «Зерно з України» Україна планує відправити понад 60 суден до Ефіопії, Судану, Південного Судану, Сомалі, Конго, Кенії, Ємену тощо. Перше з них із вантажем для Ефіопії минулих вихідних уже прибуло в порт призначення.

Подякувати 🎉