Facebook Pixel

ВВП, інфляція, курс гривні 2023-2024. Які несподівані прогнози пролунали на EBA Global Outlook

Чому міністра фінансів Сергія Марченка турбує зміцнення гривні. Як очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін сподівається перетворити defense-індустрію на локомотив відновлення економіки України. Чому прогнози власника інвесткомпанії Dragon Capital Томаша Фіали стали більш оптимістичними. The Page розповідає про найцікавіше з заходу «EBA Global Outlook: Нова економіка України».

Міністр фінансів України Сергій Марченко про міжнародну допомогу і курс гривні

Під час виступу на EBA Global Outlook Сергій Марченко насамперед зазначив, що 2024 рік буде складним для України. Міністр не бачить підстав для зниження видатків бюджету на безпеку і оборону, що формує відповідні очікування уряду і міжнародних донорів. Тобто зовнішнє фінансування у 2024 році, вочевидь, буде не меншим, ніж цьогоріч — біля $42 млрд.

«З європейськими партнерами зараз активно обговорюється чотирирічна програма підтримки України. Це безпрецедентна програма. Якщо в цьому році ми отримуємо макрофінансову допомогу, яка має обмежений характер, і це здебільшого кредитна програма на пільгових умовах, то Ukraine Facility передбачає довгостроковий період і характер взаємодії з європейськими партнерами, а ми отримуємо пряму бюджетну підтримку», — розповів Сергій Марченко. Тобто в бюджеті Євросоюзу з’явиться відповідний рядок, і це, на думку голови Мінфіну, є дуже важливим знаком.

Допомоги від США у 2024-му український Мінфін сподівається отримати не менше, ніж у 2023 році — від $12 млрд до $14 млрд.

Також Марченко передав привіт усім прогнозистам, які вчергове помилилися в своїх очікуваннях відносно розвитку економіки України. Бо у 2023 році динаміка ВВП України має бути кращою, ніж прогнозувалося — зростання може перевищити 3%.

Міністр фінансів України Сергій Марченко спілкується з виконавчою директоркою ЄБА Анною Дерев'янко під час EBA Global Outlook. Фото: ЄБА

Міністр фінансів України Сергій Марченко спілкується з виконавчою директоркою ЄБА Анною Дерев'янко під час EBA Global Outlook. Фото: ЄБА

З іншого боку, доволі несподіваною виявилась репліка міністра фінансів про його занепокоєння через зміцнення української нацвалюти.

«Нас турбує укріплення гривні. Я про це декілька разів наголошував на зустрічах з головою Національного банку і представниками МВФ, тому що в нас немає жодних фундаментальних чинників, які би нам давали можливість укріпляти нашу національну валюту. Це мінус для експортоорієнтованого бізнесу і для економіки країни», — зазначив Сергій Марченко. Тобто міністр фінансів вважає зміцнення гривні не надто позитивним чинником для економіки. Ще одним тривожним сигналом Марченко називає зростання імпорту на тлі практично незмінних показників експорту.

На наступний рік Мінфін, за словами Марченка, очікує курс 41,4 UAH/USD, спираючись на прогнози авторитетних організацій. Нагадаємо, курс гривні до долара у бюджеті 2023 року закладали на рівні 42,2 UAH/USD. Тобто виходячи з цього курсу розраховувались бюджетні надходження від ввізного мита, які за фактом в перерахунку в гривню виявилися меншими. І міжнародна допомога й валютна виручка експортерів також конвертується за нижчим курсом, ніж очікувалося. Можливо саме це викликає стурбованість міністра фінансів, відповідального за виконання бюджету.

Керівник Мінстратегпрому Олександр Камишін про оборонну промисловість

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін зазначив, що під час повномасштабної війни єдиним стратегічним сектором в Україні є defense-індустрія.

«Це має бути локомотив відновлення економіки. Вже сьогодні defense-індустрія набирає людей, [в галузі] ростуть заробітні плати, ми кратно збільшуємо виробництво в Україні», — підкреслив Камишін.

Олександр Камишін закликав український бізнес долучатися до виробництва комплектуючих, компонентів, фінальних виробів для ЗСУ.

«Насправді, найкращий механізм підтримки від держави – довгострокові контракти. І в цьому плані я стою на позиції економічного націоналізму і впевнений в тому, що вітчизняна компанія має бути законтрактованою на довгий строк, і це найкращий стимул для вітчизняного виробництва», — зазначив Камишін.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін на зустрічі “EBA Global Outlook: Нова економіка України”. Фото: ЄБА

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін на зустрічі “EBA Global Outlook: Нова економіка України”. Фото: ЄБА

Бізнесмен Томаш Фіала про економічне зростання України і покупку Сенс Банку

«На жаль, більшість прогнозистів помилилася, але в більш консервативну сторону. Бо в цьому році результати нашої економіки набагато кращі, ніж ми всі очікували», — розпочав свою промову на EBA Global Outlook власник інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала. Нагадаємо, восени 2022 року в Dragon Capital на 2023 рік прогнозували падіння ВВП України на 5% за умови, що війна з Росією триватиме до третього кварталу.

Як ми бачимо, війна триває, але Фіала зараз висловлює ще більший оптимізм, ніж міністр фінансів, і прогнозує на 2023 рік зростання ВВП України на 4,5%. Далі більше — ВВП України у 2024 році, за прогнозами Dragon Capital, має зрости на 8%. Подібний оптимізм інвестбанкірів базується на очікуванні зниження безпекових ризиків наступного року. А інфляцію в Україні в Dragon Capital вже цього року прогнозують на рівні 9%.

Томаш Фіала серед спікерів заходу “EBA Global Outlook: Нова економіка України”. Фото: ЄБА

Томаш Фіала серед спікерів заходу “EBA Global Outlook: Нова економіка України”. Фото: ЄБА

Окремо Томаш Фіала торкнувся ситуації навколо націоналізованого влітку 2023 року Сенс Банку — колишнього Альфа-Банку Україна.

«Ми закликаємо Міністерство фінансів, яке відповідає за держбанки, якнайшвидше знайти радника для цього банку і виставити його на продаж. Я думаю, що це буде відкритий конкурс, але не буде багато інвесторів. Може ми купимо, може хтось інший, а ми допоможемо державі отримати більш високу ціну», — заявив Фіала.

Якими є прогнози бізнесу на 2024 рік

Стриманий оптимізм спікерів EBA Global Outlook також розділяють бізнесмени, опитані Європейською бізнес асоціацією в ході дослідження «Прогнози бізнесу на 2024 рік». З них 58% у наступному році очікують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу, тоді як напередодні 2023-го таких було 47%.

У свої бюджети на 2024 рік підприємства в середньому закладають курс на рівні 41 UAH/USD, тоді як у 2023 році очікували 43 UAH/USD.

Прогнози бізнесу на 2024 рік. Ілюстрація: ЄБА

Прогнози бізнесу на 2024 рік. Ілюстрація: ЄБА


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉