Facebook Pixel

Легалізація медичного канабісу в Україні стала ближчою: комітет Ради підтримав законопроєкт

Комітет із питань здоров’я нації підтримав законопроєкт про використання медичного канабісу № 7457. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Як повідомив голова комітету Михайло Радуцький, цей законопроєкт комітет розглянув і вніс для розгляду в першому читанні до Верховної Ради в червні 2022 року.

Після проведення додаткових консультацій і отримання висновків щодо відповідності положень цього законопроєкту праву ЄС і пропозиціям Комітету з питань аграрної політики, було підготовлено погоджені правки:

  • прямо в законі визначити вміст ТГК у коноплях для промислових цілей на рівні не вище за 0,3%, а для медичних конопель — відповідно вище за 0,3%;
  • вивести коноплі для промислових цілей з-під дії Закону про обіг наркотичних засобів, що повністю відповідає Конвенції ООН про наркотики 1961 року;
  • дозволити визначати вміст ТГК у коноплях для медичних цілей у державних лабораторіях, а в коноплях для промислових цілей — у лабораторіях будь-якої форми власності;
  • передбачити виробництво нарковмісних ліків лише з конопель для медичних цілей;
  • передбачити, що нульова квота на імпорт в Україну сировини для виробництва ліків із коноплі діє 5 років і не поширюється на наукову діяльність.

Також було внесено низку техніко-юридичних правок, зокрема щодо термінології.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проєкт закону № 7457 за результатами розгляду в першому читанні.

Контекст. Розмови та спроби легалізації медичного канабісу в Україні тривають уже багато років. У 2017 році зʼявляються перші публічні заклики до легалізації медичного канабісу. До цього легалізувати канабіс в Україні, але з іншими закликами, намагалися з 2005 року. Тоді щороку почали проходити так звані «конопляні марші», «марші свободи» тощо. Початок вивчення питання про декриміналізацію канабісу в силових структурах стався у 2010 році, коли тодішній міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов підписав розпорядження, яким доручав кільком департаментам міністерства «розглянути та вивчити питання декриміналізації ч.1 ст. 309 Кримінального кодексу України».

Однак у 2017 році організатори конопляного маршу починають цілеспрямовано працювати з Міністерством охорони здоров’я. Вони вимагають внести зміни до наказу № 188 МОЗ України, щоб збільшити дозволену ним кількість грамів канабісу без наслідків кримінального переслідування.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉