Facebook Pixel

Залужний підтримав скандальний законопроєкт про посилення кримінальної відповідальності військових

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав законопроєкт про посилення відповідальності військовослужбовців за непокору, невиконання наказів, дезертирство та ін.

«Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон. Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань», — повідомив він.

Залужний додав, що армія тримається на дисципліні. І якщо прогалини в законодавстві не забезпечують її дотримання, а «відмовники» можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням, це несправедливо. Більше того і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною.

За словами Залужного загрози посилення безкарності командирів немає. Вони так само несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність.

Контекст. 13 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла про посилення відповідальності за воєнні злочини №8271. Це викликало дискусії. Зокрема нардеп від «Голосу» Соломія Бобровська вважає, що Рада «зуміла дати в штангу ще й для тих, хто служить».

15 грудня 2022 року на сайті президента з’явилась петиція з вимогою ветувати закон. Станом на вечір 19 грудня, вона набрала 32 430 підписів з 25 000 необхідних.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉