Facebook Pixel

Козирний туз. Трамп уникнув другого імпічменту

Сенат виправдав 45-го президента США Дональда Трампа 57 голосами проти 43 за звинуваченням у підбурюванні до повстання і захопленні Капітолію 6 січня.

Виправдувальний вирок знаменує собою завершення п'ятиденного процесу у справі про імпічмент. Сенатори благополучно прокотили голосування. 57 законодавців підтримали цю статтю при необхідному порозі в 67 голосів, пише CNBC.

photo-2021-02-14-09-28-04.jpg

Юристи відставного президента склали список з тридцяти видатних демократів, хто активно підтримував літні погроми, а тепер виступає проти виступів прихильників Трампа. Всіх їх передбачалося викликати для надання свідчень в Конгрес.

Демократи відступили і відмовилися викликати свідків, ні з боку звинувачення, ні з боку захисту. Вони поспішно завершили слухання і виставили питання імпічменту на голосування, де він очікувано провалився.

Примітно, що сім сенаторів-республіканців підтримало обвинувальний вирок. Це сенатор Річард Берр з Північної Кароліни, Білл Кессіді з Луїзіани, Сьюзан Коллінз зі штату Мен, Ліза Мурковскі з Аляски, Мітт Ромні з Юти, Бен Сассо з Небраски і Пет Тумі з Пенсільванії.

Трамп в заяві, зробленій після виправдувального вироку, назвав судовий процес «ще одним етапом найбільшоuj полювання на відьом» в історії США.

«Наш історичний, патріотичний і прекрасний рух «Зробити Америку знову великою» тільки почався», — сказав Трамп. «У майбутні місяці мені є чим поділитися з вами, і я з нетерпінням чекаю продовження нашої неймовірної спільної подорожі, щоб досягти американської величі для всього нашого народу».

Довідка. Жоден президент США до Трампа ніколи не піддавався процедурі імпічменту два рази. При цьому Трамп перший президент США, розслідування по якому в ході імпічменту дійшло до розгляду в сенаті.

В ході першого процесу Сенат виправдав Трампа за звинуваченням у зловживанні владою і перешкоджанні Конгресу, пов'язаних з тиском на Україну з метою розслідування справи за корупційними схемами Джо Байдена і його сина. Мітт Ромні з Юти був єдиним сенатором від Республіканської партії, який проголосував за звинувачення Трампа в цьому судовому процесі.

Trump перекладається з англійської як «козир».

Подякувати 🎉