Facebook Pixel

Корисна інформація для тих, хто виїжджає за кордон під час війни

Національний банк України зібрав поради для тих, хто бажає виїхати з України на фоні військової інтервенції проти України.

Підготовка до виїзду

  1. Зняти валюту зі свого валютного рахунку в Україні можна до 30 тис. грн в еквіваленті на день. Якщо у вас є доларовий рахунок, ви можете зняти з нього трохи більше $1 тис. на день. З рахунку євро можна зняти близько 900 євро на день.
  2. Офіційний курс гривні до долара – 29,25 грн/$, курс гривні до євро – 33,17 грн/євро (зафіксовано на 24.02.2022).
  3. Купівля іноземної валюти зараз заборонена. Заборона діє з 24 лютого 2022 року. Проте є виняток. З 8 березня купівля валюти дозволена у відділеннях банків, розташованих на територіях, що знаходяться під загрозою окупації російськими загарбниками, але лише за наявності валюти.
  4. НБУ не радить вивозити з України готівкову гривню. Знайти гривневий обмінник дуже складно. Якщо навіть вас відвідає удача, то зможете обміняти за дуже невигідним курсом.
  5. Готівкову гривню кращезаздалегідь зарахувати в Україні на свій картковий рахунок і далі за кордоном розраховуватись карткою. Це можна зробити так:
  • у діючому відділенні банку, маючи із собою паспорт;
  • через платіжні пристрої з функцією прийому готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією прийому готівки.

Перетин кордону

1. Наразі діє вимога декларувати валютні цінності на суму понад 10 тис. євро на одну особу (в еквіваленті). Проте скасовано необхідність надання підтверджуючих документів про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів.

2. Для тих, хто виїжджає на автомобілі, поліс страхування «зелена картка» не обов'язковий у Польщі, Словаччині, Угорщині та Молдові.

3. «Ковидні» документи та медичне страхування при перетині кордону не перевіряються. Проте можуть бути потрібні в країнах призначення.

Як розраховуємося за кордоном

  1. Для розрахунків за кордоном віддавайте перевагу безготівковим розрахункам: гривневі та валютні платіжні картки, платіжні програми ApplePay та GooglePay.
  2. За кордоном у банкоматах можна знімати готівкову валюту як з валютних, так і з гривневих платіжних карток.
  3. Важливий нюанс! Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, встановленим міжнародною платіжною системою, а не курсом готівкового обміну.

Національний банк України нагадав, що не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки як у країні, так і за кордоном.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉