Facebook Pixel

США заборонили Nvidia та AMD продавати чипи в Китай і рф, щоб їх не використали у військових цілях

США заборонили американським виробникам графічних процесорів Nvidia Corp. і Advanced Micro Devices (AMD) експортувати в Китай і росію свої найсучасніші чипи, що використовуються у сфері штучного інтелекту. Про це пише The New York Times.

Отже, США мають намір використати напівпровідники як інструмент для стримування досягнень конкурентів у таких сферах, як-от високопродуктивні обчислення та штучний інтелект.

Спочатку чипи було розроблено для рендерингу зображень у відеоіграх, але в останнє десятиліття широко застосовувалися в найбільших суперкомп’ютерах, які використовуються вченими та інтернет-компаніями для таких програм, як-от розпізнавання мови та об’єктів на фотографіях.

У Nvidia та AMD підтвердили нові обмеження. Компанія Nvidia, найбільший виробник графічних процесорів, заявила, що федеральний уряд тепер вимагатиме від неї отримання експортних ліцензій на продаж двох високоякісних чипів, які використовуються із серверними системами в центрах опрацювання даних. Нова вимога має усунути ризик того, що ці продукти можуть бути використані або перенаправлені для військового використання в Китай і росію.

Варто зазначити, що Nvidia має багато клієнтів у Китаї, але наразі не продає свою продукцію в росії. А от AMD має клієнтів в обох цих країнах. Тож тепер компанія не зможе продавати свої висококласні графічні процесори ані в Китаї, ані в рф. Однак в AMD упевнені, що обмеження не матимуть істотного впливу на бізнес.

У Міністерстві торгівлі Китаю вже відреагували на нові обмеження США й знову звинуватили Америку в зловживанні заходами експортного контролю для обмеження експорту товарів, пов’язаних із напівпровідниками. У Китаї стверджують, що цей крок «завадить міжнародним науково-технічним обмінам і економічному співробітництву та вплине на стабільність глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів постачань і відновлення світової економіки».

Цілком імовірно що найближчим часом схожі обмеження застосують і до інших компаній у США. У такий спосіб в Америці намагаються вберегти передові технології від чужих рук.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉