Facebook Pixel

Франція заморозила активи ЦБ Росії на 22 млрд евро

Уряд Франції заморозив кошти Центрального банку РФ на суму 22 млрд євро, заморозки зазнали також рахунки та нерухомість приватних осіб, на яких були накладені санкції західних країн у зв'язку з війною в Україні.

Про це заявив у неділю, 20 березня, міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер в ефірі радіостанції RTL, повідомляє ТАСС.

Ми заморозили активи ЦБ РФ на суму 22 млрд євро. Також ми заморозили кошти на рахунках приватних осіб у французьких установах на суму 150 млн. євро», — сказав міністр.

За його словами, на території Франції було заморожено нерухомість загальною вартістю 539 млн євро. Ці кошти належали 30 приватним особам. Громадянам Росії. Також затримано дві великі яхти загальною вартістю 150 млн євро.

«З того часу, як ми вперше в історії Міністерства економіки та фінансів заснували центр, який об'єднує зусилля сотні співробітників служби фінансової розвідки TRACFIN, казначейства, митниці та Головного управління державних фінансів, ми змогли виявити та заморозити активи російських олігархів на загальну суму в 850 млн. євро на території Франції, крім 22 млрд євро ЦБ РФ», — констатував він.

Ле Мер уточнив, що заморожування нерухомості не має на увазі відчуження майна на користь держави. Проте блокування активів передбачає неможливість для власників подальшого їх перепродажу. Тим не менш, міністр заявив, що хоче перейти від заморожування активів російських олігархів до конфіскації.

«Обґрунтуванням для конфіскації може бути порушення кримінального кодексу», — уточнив міністр.

Як приклад він навів випадок із конфіскацією однієї з яхт. За його словами, власник намагався вивести її із французьких вод порушуючи європейські санкції, що є кримінальним злочином.

Подякувати 🎉