Facebook Pixel

Криза-2020. Найбільша економіка Європи почала рух у напрямку стрімкого падіння

Світова фінансова криза – 2020 невблаганно насувається. Економіка Німеччини не витримала пандемії коронавірусу – у першому кварталі вона впаде на 2% через безпрецедентне скорочення у секторі послуг.

Як пише агентство Bloomberg, спираючись на дані промислової активності IHS Markit, індекс менеджерів із закупівель у березні впав до 37,2 з 50,7 у лютому. Темпи падіння (особливо у сфері послуг) набагато перевершують ті, що були під час економічної кризи 2008 року.

1x-1.png

За словами економіста IHS Філа Сміта, ескалація заходів з боротьби з коронавірусом призведе до ще більшого спаду економіки Німеччини у другому кварталі. Додає масла у вогонь і те, що наприкінці минулого року промисловість Німеччини обвалилася рекордно впродовж останнього десятиліття.

Контекст. Днями канцлер Німеччини Ангела Меркель посилила карантин у країні: під забороною опинилися магазини та ресторани, а також публічні зібрання. Щоб хоч трохи пом'якшити удар, уряд відмовився від політики жорстких бюджетних обмежень і планує профінансувати пакет стимулів на 750 млрд євро.

Не краще йдуть справи і в інших країн. Дані щодо Франції вказують на рекордний економічний спад. А індекс ділової активності в єврозоні в березні впав до історичного мінімуму — 31,4 пункта, як порівняти з 51,6 пункта у лютому. Попередній мінімум зафіксували у лютому 2009 року — тоді індекс впав до 36,2 пункта.

Подякувати 🎉