Facebook Pixel

Українці у серпні отримають додаткові виплати: хто може розраховувати на фінансову допомогу

Деякі українці отримають грошові виплати до Дня Незалежності України. Відповідну постанову уряд ухвалив 21 липня.

Про це повідомили у пресслужбі Кабінету міністрів.

Хто отримає виплати

Разову грошову допомогу отримають такі категорії українців:

  • ветерани війни;
  • постраждалі від нацистських переслідувань;
  • громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і відзначились, боронячи власну країну.

На які суми виплат зможуть розраховувати українці

Розміри грошової допомоги до Дня Незалежності коливатимуться від 450 до 3 100 гривень. Суми відрізняються залежно від приналежності людей до визначених категорій:

1. Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

  • I групи ‒ 3 100 грн;
  • II групи ‒ 2 900 грн;
  • III групи ‒ 2 700 грн;

2. Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків ‒ 1 000 грн;

3. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 100 грн;

4. Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;

5. Члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 1 000 грн;

6. Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн.

Як розраховували розмір виплат

В Кабміні уточнили, що розмір грошової допомоги обчислювався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2 093 грн.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • I групи ‒ 2 093 грн × 150% – 3 100 грн;
  • II групи ‒ 2 093 грн × 140% – 2 900 грн;
  • III групи ‒ 2 093 грн × 130% – 2 700 гривень.

Для виплати УБД було застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму, для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 30 % та учасникам війни – 20%.

Подякувати 🎉