Facebook Pixel

Доходи Ferrexpo у 2022 році впали вдвічі — до $1,2 млрд

Унаслідок війни в Україні компанія Ferrexpo у 2022 році знизила дохід від діяльності на 50% — до $1,2 млрд проти попереднього року.

Такі дані компанія наводить у річному фінансовому звіті.

Quote«Блокування доступу України до Чорного моря створило суттєву перешкоду для експорту морем. Проте протягом року компанія продовжила постачання європейським клієнтам. Ми пережили важкий рік зі стійкістю», – прокоментував Лусіо Дженовезе, невиконавчий глава Ferrexpo.

Підсумки діяльності Ferrexpo у 2022 році, як порівняти з 2021-м

  • Виробництво котунів впало на 46% — до 6,053 млн тонн.
  • Обсяги продажів — на 46%, до 6,183 млн тонн.
  • Середня ціна котунів із вмістом 65% залізної руди — на 25%, до $139 за тонну.
  • Дохід від основної діяльності — на 50%, до $1,248 млрд.
  • Прибуток до сплати податків (EBITDA) скоротився на 47%, до $765 млн.
  • Капітальні інвестиції впали у 2,2 раза — до $161 млн.
  • Податки та плата за використання надр склала $164 млн.
  • Експорт Ferrexpo склав 3% загального експорту України у 2022 році.

Блокування портів змусило компанію перебудувати логістику та збільшити залізничні відвантаження. Для цього Ferrexpo використала власні залізничні вагони, баржі дочірньої компанії First-DDSG для транспортування Дніпром і портові причали.

Хоча загальний експорт впав на 46%, постачання до ЄС знизилися лише на 23%.

Quote«Нам вдалося зберегти життєво важливі логістичні шляхи до Європи», — підкреслили в Ferrexpo.

Компанія очікує на розблокування експорту з українських чорноморських портів або доступ до порту в іншій країні.

Quote«Ми ведемо переговори з альтернативним портовим оператором і плануємо відновити морські перевезення в найближчій перспективі», — оптимістично прокоментували в Ferrexpo.

Контекст. Ferrexpo через Полтавський ГЗК належить 49,9% ТОВ «ТІС Руда» – експортного термінала в порту «Південний».

Ferrexpo збільшила виробництво «екологічних» котунів прямого відновлення у 2022 році

Компанія Ferrexpo у 2022 році збільшила виробництво в електродугових печах. Частка котунів прямого відновлення за рік зросла із 4% до 6% загального обсягу продукції. Отже, компанія зробила ще один крок до виробництва сировини для «зеленої», екологічно чистої сталі.

Група зазначила «прогрес у процесі декарбонізації, який на сьогодні призвів до зменшення викидів на 31% від базового рівня».

Компанія вже інвестувала в першу чергу комплексу прес-фільтрації. Завершення будівництва дасть змогу підвищити якість котунів і знизити споживання природного газу на тонну виробництва.

Станом на кінець лютого 2023 року група відновила роботу 2 із 4 ліній пелетизатора. Найближчими місяцями група планує продовжити виробництво на 1 — 2 лініях.

Гуманітарний внесок Ferrexpo у 2022 році

У 2022 році компанія надала понад $19 млн гуманітарної допомоги через власні гуманітарний і благодійний фонди, а також допомогла 3,5 тис. біженців від війни.

З-поміж іншого компанія передала ЗСУ та ТрО транспортні засоби більш як на $5 млн, включно із 6 броньованими машинами швидкої допомоги, шоломи та бронежилети для полтавської ДСНС на $600 тис. і 9 авто швидкої допомоги.

Майже 650 співробітників Ferrexpo вступили до лав ЗСУ, 20 із них загинули на фронті.

Quote«Ми залишилися відданими Україні протягом цього конфлікту, надаючи життєво важливу гуманітарну підтримку тим, хто її потребує, продовжуючи виробництво й наш внесок в економіку України. У нашій робочій силі майже 10 тис. людей, зазвичай 95% базуються в Україні, і ми намагалися підтримувати їх, їхні сім’ї та місцеві громади протягом цього конфлікту», — прокоментував Лусіо Дженовезе.

Зміни в менеджменті Ferrexpo протягом 2022 року

У компанії нагадали, що з лютого 2022 року Джим Норт став її постійним виконавчим директором. Головний бенефіціар групи Костянтин Жеваго в грудні 2022 року вийшов зі складу правління. З серпня минулого року Ярославна Блонська призначена в.о. директора з маркетингу, а незалежний невиконавчий директор Енн-Крістін Андерсен вирішила не балотуватися на наступних загальних зборах, які заплановано на травень 2023 року.

Контекст. Минулого тижня компанія Ferrexpo повідомила про зміни в структурі власності. Напередодні судового засідання 13 березня вона офіційно передала частину акцій в окремий траст. Отже, частка головного бенефіціара Костянтина Жеваго в Ferrexpo зменшилася з «контрольних» 50,3% до безпечніших для операційної діяльності 49,5%. Стільки акцій групи тепер контролює Fevamotinico S.a.r.l, люксембурзька компанія, яка на 100% належить трасту The Minco Trust. Бенефіціаром Minco є сім’я Костянтина Жеваго.

Господарський суд Києва 1 березня ухвалив рішення про арешт частки Костянтина Жеваго у Ferrexpo – по 50,3% акцій Полтавського, Єристівського та Біланівського ГЗК, якими він володіє опосередковано. Арешт було проведено на забезпечення позову Фонду гарантування вкладів до Жеваго як власника АТ «Банк «Фінанси та кредит». Сума позову – майже 46 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉