Facebook Pixel

За останні 4 роки 14 українців відкрили понад 4 тис. компаній

За останні 4 роки 14 українців відкрили понад 4 тис компаній

За останні 4 роки 14 українців відкрили понад 4 тис компаній

За даними Єдиного державного реєстру (ЄДР), за останні чотири роки 14 масових засновників створили 4003 компанії в Україні. Про це повідомляє Опендатабот.

Масові засновники — це фізичні та юридичні особи, на яких зареєстровано більше 100 компаній. Важливо зазначити, що на одну компанію може бути зареєстровано більше одного масового засновника, а з часом засновники компаній можуть змінюватися.

Рекордсменом у створенні компаній є Віталій Павлович Ільницький. На його рахунку 1399 підприємств з початку 2020 року. Цей бізнесмен впевнено утримує лідерство і цьогоріч, відкриваючи приблизно 3-4 компанії на день: 507 компаній за перші п’ять місяців року.

На другому місці — Сергій Олександрович Секо, який є засновником 810 компаній.

Третє місце посідає Віталій Валентинович Третяк з 436 компаніями за останні чотири роки.

Де живуть масові засновники

Де масові засновники найчастіше реєструють компанії

Де масові засновники найчастіше реєструють компанії

Майже половина масових засновників реєструють свої компанії в Києві – 1766 бізнесів, або 44,1% від загальної кількості. За ним слідують:

  • Львівська область (8,4%);
  • Київська область (7,6%);
  • Одеська область (5,8%);
  • Дніпропетровська область (4,3%).

Чим займаються компанії, створені масовими засновниками

Більше 30% компаній, створених масовими засновниками, працюють у сфері оптової торгівлі. Ще 6% компаній займаються наземним та трубопровідним транспортом, а 5,5% — охоронними послугами.

Сфери компаній масових засновників

Сфери компаній масових засновників

Серед масових засновників є не тільки фізичні особи, а й компанії. Наприклад, 7 компаній створили 2019 бізнесів за той самий період. Лідером серед юридичних масових засновників є ТОВ «ТАЙКУН АП» з 532 компаніями.

Географія бізнесів, створених компаніями-масовими засновниками

Географія бізнесів, створених компаніями-масовими засновниками

ТОВ «АЛЬТОН ОБДЖЕКТ» також входить до числа масових засновників серед юридичних осіб, створивши 332 компанії. Третє місце займає ТОВ «БІЗНЕС ІННОВАЦІЯ» з 305 компаніями. 77% таких компаній зареєстровано в Києві та Київській області.

Сфери бізнесів, створених компаніями-масовими засновниками

Сфери бізнесів, створених компаніями-масовими засновниками

Серед цих компаній найпопулярнішими сферами також є оптова торгівля (46,5%) та будівництво (7,5%).

Адвокат, арбітражний керуючий, юридичний інженер Опендатабота Денис Попов зазначає, що велика кількість зареєстрованих бізнесів на одній людині або компанії може бути тривожною ознакою. Варто перевірити репутацію та інформацію про таку компанію перед взаємодією.

Quote«Будь-який громадянин або компанія за законом може реєструвати необмежену кількість бізнесів. Водночас це дає змогу недобросовісному бізнесу реєструвати компанії на підставних осіб, які у подальшому не будуть нести відповідальність за зобовʼязання компанії. Найчастіше така тенденція зустрічається в бізнесах, що заздалегідь готуються до банкрутства, або в компаніях-одноденках, які не мають на меті реально вести бізнес», — коментує Денис Попов.
Подякувати 🎉